IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на САЩ продължава да трупа все повече дългове

През първите шест месеца на фискалната година бюджетният дефицит скача със 16% на годишна база и вече е 829 млрд. долара

21:28 | 12.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Правителството на САЩ продължава да трупа все повече дългове

Бюджетният дефицит на САЩ за март е в размер на 188 млрд. долара, показват публикуваните днес данни на финансовото министерство на страната. Това е доста обезпокоително ниво на отрицателното салдо, макар администрацията на президента Обама да прави опити за ограничаване на разходите.

За първите шест месеца на фискалната година бюджетният дефицит на САЩ е в размер на колосалните 829 млрд. долара. Това е с цели 16%, или 112 млрд. долара повече, отколкото е било отрицателното салдо в бюджета година по-рано.

През първите шест месеца на миналата фискална година бюджетът на САЩ бе на червено със 717 млрд. долара.

Както е известно, огромният бюджетен дефицит доведе до сериозни конфликти в американския Сенат, които можеха да доведат до патовата ситуация, при която страната няма приет бюджет за повече от шест месеца. В такъв случай голяма част от функциите на държавата трябваше да бъдат спрени заради липсата на възможност от обслужване на задълженията.

Проблемът бе разрешен в последния момент, като непосредствено преди изтичането на крайния срок за договаряне на бюджета, републиканците и консерваторите достигнаха до исторически компромис за съкращаването на разходи за 38 млрд. долара.

От началото на годината дефицитът в бюджета на САЩ е с 49 млрд. долара по-нисък от същия период на миналата година. Според информация на финансовото министерство на страната това се дължи на по-малките разходи по програма TARP, с която бе подпомогнат финансовия сектор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Там положението ще става все по-тежко, те са в ситуация в която нямат изход, дори жертването на долара няма да им реши проблемите, напротив ще ги задълбочи още повече, няма държава която да е с толкова вързани ръце какво да прави, въпреки че са с най-голямата печатница на пари в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още