IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не всички инвестиции на Бъфет са се изплатили... засега

В случая с General Electric акциите са доста "извън парите", докато при Goldman Sachs цената на упражняване е съвсем близо до текущата

08:41 | 30.08.11 г.
Не всички инвестиции на Бъфет са се изплатили... засега

Еуфорията след инвестицията на Уорън Бъфет от 5 млрд. долара в Bank of America утихна с отминаването на деня, но повишаването на доверието, предизвикано от предприетия ход на легендарния инвеститор с навлизането му в най-слабата от големите американски банки все още се усеща, макар и в скромни размери, пише CNBC.

С ръст на цената на акциите от около 9% Bank of America се оказа доста над повишенията при останалите участници на пазара в четвъртък. Бъфет обаче направи добра сделка, придобивайки по същество конвертируеми акции с годишен дивидент от 6% с правото да придобие още 2%, или 700 млн. акции на цена от 7,14 долара за брой, като в понеделник цената вече премина над 8 долара за акция.

Сделката може би не е чак толкова добра за кредитната институция, която вероятно е била щастлива да вземе парите с надеждата да сложи край на опасенията за някаква скрита дупка в капитала й.

Никой освен Бъфет не би могъл да се възползва по-добре от условията, които е получил от Bank of America.

Важно обаче за инвеститорите е да разберат, че просто да следват легендарния инвеститор при закупуването на акции може да не даде желания резултат при тази цена.

В два от предишните случаи, когато репутацията на Бъфет беше използвана за внасяне на успокоение в друг тип волатилни финансови ситуации, се оказа, че неговата находчивост в избора на акции (за момента) не е особено впечатляваща.

Докато инвестицията му от 5 млрд. долара в Goldman Sachs (вече възстановена) осигури за Berkshire Hathaway чудесна възвръщаемост, като се има предвид 10-процентният купон. Варантите, придобити от Berkshire, пък едва в понеделник преминаха на "в парите", тъй като цената на упражняване е 115 долара, а текущата цена надхвърли 116 долара за брой.

Седмица след инвестицията в Goldman през октомври 2008 г., Бъфет направи инвестиция от 3 млрд. долара в General Electric, която също предвиждаше дивидент от 10% годишно. Но и в този случай варантите му са все още далеч от изплащане с цена на упражняване от 22,25 долара. Актуалната цена на акция към момента е 16 долара, което прави варантите доста далече от "извън парите".

Все пак не бива да се забравя, че Бъфет разполага с още две години, преди варантите и при двете компании да изтекат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още