IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Липски: Не очаквам рецесия, но рисковете нарастват

САЩ се нуждаят от изпълнима, средносрочна фискална програма, включваща данъчна реформа, която да убеди инвеститорите, че дефицитите ще бъдат контролирани, посочва икономистът

12:04 | 27.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Джон Липски: Не очаквам рецесия, но рисковете нарастват

Международният валутен фонд (МВФ) не прогнозира глобална рецесия, но все пак рисковете за това са се увеличили, казва Джон Липски, заместник директор на Фонда, цитиран от CNBC.

Въпреки че ревизираната прогноза на МВФ няма да бъде публикувана до следващия месец, Липски заявява: „Мога да кажа, че основният ни сценарий определено не е рецесия“.

„Нарастващите рискове отразяват временни фактори. Все пак част от тези фактори са свързани с липсата на доверие в решимостта и ясната визия на ключови политици“, допълва той.

САЩ се нуждаят от „изпълнима, средносрочна фискална програма“, включваща например данъчна реформа, „която да убеди инвеститорите, че дефицитите ще бъдат контролирани... Колкото по изпълнима и вдъхваща доверие е средносрочната програма на правителството, с толкова по-голямо пространство за маневриране ще разполага то при разрешаването непосредствените проблеми“, като например потенциалните щети от урагана Айрин, казва Липски.

Европа също се нуждае от изпълнимо и ефикасно средносрочно планиране, както и от финансова подкрепа за европейските банки, допълва той.

Междувременно, късно в петък президентът на САЩ Барак Обама и директорът на МВФ Кристин Лагард разговаряха за първи път по телефона и обсъдиха състоянието на световната икономика.

Обама и Лагард са постигнали съгласие, че е необходимо да се насърчат икономическият растеж и създаването на нови работни места.

Обама е подчертал и важността на тясното сътрудничество между САЩ и МВФ.

Двамата ръководители са изтъкнали необходимостта от стабилизиране на бюджетните дефицити в средносрочен план. Те са се съгласили също, че е важно развиващи се икономики, като Китай, да бъдат насърчавани да базират икономическия си растеж на вътрешното потребление вместо на износа към САЩ.

Лагард пое поста на директор на МВФ през юли, след оставката на Доминик Строс-Кан.

Тя беше номинирана за поста още в края на юни. Сега за първи път Лагард разговаря с Обама и в началото на телефонния им разговор президентът на САЩ я е поздравил за новата длъжност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Намерих във форума на Дневник линк за уеб-камера от Таймс скуеър, ами нищо обезпокояващо няма, тих, кротък дъжд вали, улиците са мокри, но не и наводнени,хора се движат, много от тях и без чадъри, колите си вървят, минаха и няколко полицейски... Много шум за нищо излезе цялата работа, а медиите раздухват ли, раздухват...Отговор: Понеже САЩ са, Банкрутирали-Факт, в понеделник започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е Падане "Като на пиано от 10-ия етаж". Естественно е че медиите в края на деня ще обвинят че за всичко е виновен Ураганът Айрин и Овцете, които живеят в САЩ и по-света, ще вярват естествено!Фалшивата Система основана на Измами и Банкови манипулации на NYSE, New York Stock Exchange. ВСИЧКО ТАМ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА , САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК В ИСТОРИЯТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
"Международният валутен фонд (МВФ) не прогнозира глобална рецесия, но все пак рисковете за това са се увеличили, казва Джон Липски, заместник директор на Фонда, цитиран от CNBC" -цитат .:))) Значи няма глобална рецесия ,да ама има регионална .Безработицата скочи в щатите до незапомнен връх. "Международният валутен фонд (МВФ) не прогнозира глобална рецесия, но все пак рисковете за това са се увеличили, казва Джон Липски, заместник директор на Фонда, цитиран от CNBC"-пак цитат. Е все пак има растеж ,но във БРИК ,както и единични страни в европа ,южна америка и азия.Именно за да не бъдат окрадени и тези 4 цента от банкерите ,тия страни масово прехвърлят доларови излишъци в злато и какво ли още не ,само да не е долара :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
От десетилетия американския Федерален резерв (който е частна еврейска банка, а не държавна институция) печата долари в огромни количества без покритие. Курсът на долара се поддържа изкуствено от десетилетия с неикономически (с чисто политически) средства. Допреди 2-3 години реалното покритие (стойност) на 1 долар беше ... 4 цента, според независими анализи. Днес покритието му е още по-малко. Към този обезценен долар е обвързана цялата финансова система на евро-американския свят. Днес парите в тази евро-американска система дори нямат материален носител - вече не са и книжни банкноти. Днес те са виртуални цифри в електронната система на банките. "Доларът е ужасно неустойчива валута, САЩ в момента са най-големият длъжник в света. И което е най-ужасяващо, САЩ задлъжняват с по 1 трилион долара на всеки 15 месеца."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още