IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз Евънс: Щатската икономика на практика „все още е в рецесия“

Не трябва да се страхуваме от по-висока временна инфлация, защото ситуацията не е обичайна, коментира президентът на клона на Федералния резерв в Чикаго

14:26 | 08.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Чарлз Евънс: Щатската икономика на практика „все още е в рецесия“

Перспективите пред щатската икономика от началото на годината „определено“ са се влошили, а слабостта на икономическите показатели означава, че насрещните ветрове, срещу които е изправена страната са дори по-силни отколкото се предполагаше, заяви президентът на Федералния резерв (Фед) в Чикаго Чарлз Евънс, цитиран от CNBC.

„Условията все още не са много по-различни, отколкото ако икономиката все още беше в рецесия“, посочва Евънс.

Той заяви, че Фед се сблъсква със сериозни предизвикателства при преодоляването на препятствията, останали в наследство от финансовата криза.

Евънс, който е член на Федералния комитет за открития пазар заяви, че е убеден, че централните банки трябва да се фокусират по-скоро върху средносрочната инфлационна перспектива, отколкото върху краткосрочната, тъй като много краткосрочни ефекти, като флуктуацията на цените на храните и енергията, не могат да бъдат повлияни от политиките на банките.

Като се вземе под внимание „наистина колко зле“ се представя пазара на труда в САЩ, Фед трябва да обмисли по-агресивна стратегия, посочва той.

Евънс не подчерта изрично необходимостта от нова програма за вливане на ликвидност или придобиване на облигации, но призова за „решителни действия“.

„Съгласен съм, че Фед трябва сериозно да обмисли действия, които ще доведат до чувствителна подкрепа за икономиката“, казва той. „Подобно разхлабване на валутната политика наистина увеличава риска инфлацията временно да се повиши над нашата дългосрочна цел от 2%“, казва той.

През август Федералният комитет за открития пазар обяви, че ще запази основния си лихвен процент поне до средата на 2013 г., признавайки, че възстановяването, на което Фед се е надявал до сега не се е материализирало.

Фед приключи последната си програма за изкупуване на щатски облигации в размер на 600 млрд. долара в края на юни.

Временна инфлация над 2% не е нещо от което трябва да се ужасяваме, казва Евънс.

Той заявява, че е „болезнено очевидно“, че неизползваните ресурси причиняват огромни загуби за американската икономика, давайки за пример 14-те млн. безработни американци.

Някои икономисти твърдят, че съществуват ограничения, доколко едно по-нататъшно разхлабване на валутната политика може да се окаже полезно, казва той и допълва: „Аз съм доста по-оптимистично настроен и не споделям тези възгледи“.

„Валутната политика трябва да бъде използвана по-агресивно, за да се повиши общото търсене“, казва Евънс.

Президентът на Фед в Чикаго напълно подкрепя досегашните политики на централната банка, но посочва, че е необходимо да бъдат предприети още действия.

„Не трябва да се страхуваме от по-висока временна инфлация, защото ситуацията не е обичайна“, казва Евънс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още