IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на „Окупирай Уолстрийт“ са стрували на Ню Йорк 17 млн. долара

За настоящата година в градския бюджет са планирани допълнително 6 млн. долара за извънреден труд на полицаите, осигуряващи безопасността

10:45 | 17.03.12 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Осигуряването на безопасността при масовите протестни акции, проведени в края на миналата година от антикорпоративното движение „Окупирай Уолстрийт“, е струвало на бюджета на Ню Йорк 17 млн. долара допълнителни разходи, съобщи началникът на градската полиция Реймънд Кели, цитиран от ИТАР-ТАСС. Точно толкова са платили местните власти за извънреден труд на полицаите.

Кели отбеляза, че демонстрациите често са били непредсказуеми са изисквали повишено внимание от органите на реда. „Никога не знаеш какво да очакваш от непланирани действия“, подчерта той.

Демонстрациите против социалната несправедливост и икономическата политика на американските власти започнаха в средата на миналата година в Ню Йорк и бързо се разпространиха в много градове в САЩ и извън страната. Активистите на „Окупирай Уолстрийт“ практически ежедневно провеждаха демонстрации и други акции, често приключващи с арестуването на няколко десетки от тях.

Но след премахването на палатковите лагери на „окупаторите“ във всички големи градове в страната, извършено в края на миналата година, движението загуби сила и вече не привлича вниманието на световната общественост и медиите.

С настъпването на пролетта обаче активистите започнаха подготовката на нови масови демонстрации. Те вече обявиха плановете си да прекъснат срещата на високо равнище на НАТО, която ще се проведе на 20-21 май в Чикаго, и да организират обща стачка на 1 май.

Властите в Ню Йорк пък се подготвят за новите акции – в бюджета на града за тази година са предвидени допълнителни 6 млн. долара за заплащане на полицейския труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още