IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк подкрепя протестите срещу Wall Street

Жителите на града одобряват протестите на разочарованите от високите печалби на спасяваните по време на рецесията банки

17:23 | 18.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Плакат на протестиращи във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Плакат на протестиращи във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Протестите срещу новия финансов ред, които обхванаха целия свят, се радват на широка подкрепа сред гласоподавателите в Ню Йорк, голяма част от които настоява за по-строги регулации на финансовата индустрия, показват резултатите от ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Почти една трета от запитаните в анкетата на Quinnipiac University одобряват протестите под надслов „Окупирай Wall Street“, които се провеждат от хора, разочаровани от високите печалби на спасяваните по време на рецесията банки, докато средните американци изпитват сериозни финансови затруднения.

Още по-голям дял от отговорилите, 87%, одобряват правото на лагер на протестиращите в Долен Манхатън, стига да не се нарушава законът. 

Продължаващият от средата на септември протест е насочен срещу влиянието на финансовата и икономическата криза върху средната класа и по-бедното население. Участниците се описват като „99%“ - като игра с едва 1% американци, които са обозначават като богати.

Движението започна с изразяване на недоволството на американците от финансовия сектор, на който беше оказана безпрецедентна подкрепа с пари на данъкоплатците, въпреки че стана причина за икономически срив и безработица от над 9%.

Целта на протестиращите е да окажат натиск на Wall Street в момент, когато финансовите институции се опитват да повлияят както на оформянето на новите регулации в сектора, така и на изхода от президентските избори в страната през 2012 г.

Вижте снимки от последните протести в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Браво на хората! Но вместо само да протестират да спрат да живеят на кредит, да изискват парите си само в кеш, да пазаруват в магазини, които продават само в кеш, да сведат до минимум ролята на банките в живота си - така може да внесат някаква промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
meto76
преди 12 години
1/3 от нюйоркчани не означава широка подкрепа, а по-скоро умерена подкрепа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Време е да продаваме долари. Инвестиционен гуру: Продавайте всичко американско: Продавайте дяловете си в американски инвестиционни банки, участието си в строителни или ипотечни компании в САЩ и закривайте доларовите си позиции, избягвайте Индия и Русия и смело залагайте на Китай и на стоковите борси. Това е съветът на инвестиционния гуру Джим Роджърс, отправен на конференция на хедж фондове в Лондон. На Уолстрийт 29-годишни хлапета правят 1 милион. И си мислят, че това е нормално... Ще видите как тези крайности ще бъдат пометени", каза Роджърс. "Доларът е ужасно неустойчива валута, САЩ в момента са най-големият длъжник в света. И което е най-ужасяващо, САЩ задлъжняват с по 1 трилион долара на всеки 15 месеца."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още