fallback

При каква корекция на щатския фондов пазар ще се намеси Фед?

Федералният резерв е длъжен да осигурява евтина ликвидност, за да подкрепя фондовия пазар, коментира Бил Грос от Pimco

12:18 | 05.04.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите, които очакват допълнителна намеса на американския Федерален резерв на пазара, могат до голяма степен да пренебрегнат икономическите данни и да насочат вниманието си към фондовия пазар, и към това колко сериозен спад би предизвикала спасителната намеса на централната банка, пише Дежф Кокс в свой материал в CNBC.

Макар пазарните разпродажби напоследък да са тревожни, може да се стигне до спад от 10% и нагоре, преди Фед да се включи.

Въпреки че действията на централната банка привидно са нагласени за използване на монетарната политика за контролиране на лостовете на цените и заетостта, епохата на вливането на ликвидност доведе до нарастване на вниманието върху начина, по който фондовите пазари тласкат икономиката напред.

Поради тази причина председателят на Фед Бен Бернанке и приближените му служители ще отделят голямо внимание на това дали акциите ще поевтинеят рязко, както и на общото вяло представяне на пазара през последните 3 седмици, което насочва към необходимостта от нови стимули, убеден е Кокс.

„Бернанке и Грийнспан дадоха ясно да се разбере, че фондовият пазар е трансмисията на монетарната политика“, заяви Куинси Кросби, главен пазарен стратег в Prudential Annuities в Нюарк, щата Ню Джърси, визирайки бившия председател на Фед Алън Грийнспан. „Те знаят, че по-силният фондов пазар поддържа по-силна икономика, която подхранва инвеститорското доверие“, добави той.

От началото на финансовата криза Фед е разширил баланса си с близо 2,9 трилиона долара чрез изкупуване на държавни облигации, като по този начин подпомага осигуряването на ликвидност.

Трудно е да се определи с точност с колко ще трябва да се свие пазарът, преди Фед да се намеси, но според Кросби вероятно ще е нужна почти пълна корекция от 10%.

„Ако данните покажат слабост и започне срив, това ще се отрази на пазара и ще се повтори 2011 г. Във Фед са наясно с това и сроковете им за действие са твърде стеснени“, смята той. „Един спад от 5%, преминаващ под знака на консолидацията, и доста от купувачите ще се включат отново“, убеден е анализаторът.

Но ако спадът стане по-голям изглежда Фед ще използва уроците от предишните два кръга на вливане на ликвидност и ще предприеме действия, вероятно под формата на около 1 трилион за изкупуване на облигации, обезпечени с ипотеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още