IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път в историята на САЩ се родиха повече цветнокожи бебета

Този преломен момент е знак за промяна в демографската структура за десетилетия напред, коментира Уилям Фрей от института Brookings

09:00 | 18.05.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За първи път в историята на САЩ се родиха повече цветнокожи бебета

За първи път в историята на САЩ през 2011 г. новородените цветнокожи бебета се оказаха повече от белите, съобщава Bloomberg.

В периода април 2010 г. - юли 2011 г. процентът бели бебета на възраст под 1 година е паднал до 49,6%, съобщи вчера щатското бюро за демографски изследвания.

Тенденцията вероятно ще се отрази на политическия облик на страната, характера на работната сила и икономиката в дългосрочен план.

За финансирането на социалните и пенсионни програми, преобладаващо белите, но застаряващи, анклави в Североизточните щати и Средния запад ще разчитат все повече на нарастващото младо азиатско и испаноезично население от Западния бряг и щатите в Слънчевия пояс (от Флорида до Калифорния).

„Този преломен момент е знак за промяна на демографската структура на страната за десетилетия напред“, казва Уилям Фрей от Brookings Institution във Вашингтон.

Данните илюстрират бързото нарастване на испаноезичното и азиатското население. За последните близо 12 години и двете групи са нараснали с над 40%.

През юли 2011 г. испаноезичните американци са представлявали 16,7% от населението на страната, докато азиатците са били 4,8%. От 2000 г. чернокожите американци са се увеличили с 12,9%, за да достигнат 12,3% от общото население.

От 2000 г. неиспаноезичните бели са се увеличили с едва 1,5% - темп по-бавен от средните за страната 9,7%. През 2011 г. белите са съставлявали едва 63,4% от американското население.

Четири американски щата – Хавай, Калифорния, Ню Мексико, Тексас, както и Федералният окръг Колумбия, където е разположен Вашингтон – сега имат население, в което преобладават малцинства.

Според прогноза от 2009 г. неиспаноезичното бяло население на САЩ ще се превърне в малцинство през 2040 г., а през 2045 г. ще съставлява 48,5% от населението. По-късно тази година правителството ще представи ревизирани прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Изглежда бялото не се смята за цвят в някои ширини :) Освен да кажа - Борете се, американци ! Не стойте като българите в Спартакус и Червило ! :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Моите уважение Бояне. Не знам откъде ги пишеш тия работи и откога не си стъпвал в родилен дом.Имам син на 3 години и дъщеря на 8 години, племенник на 3,5г. и сега чакам още 1 племенник. Лично съм свидетел че това, което отделни лекари изтърваха на няколко пъти по медиите е вярно - 1/4/8. Изчезването на бума в строителството принуди нискообразованите строители с турско самосъзнание и българско гражданство да си търсят работа в строителния сектор из голяма Европа. А *** не са спрели да раждат.Като ходиш по улиците на България забележи колко български семейства са с повече от 2 деца и колко *** семейства са с по-малко от 4.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Не мисля, че нещата у нас са по-зле от САЩ. Вече тука и *** спряха да раждат, а реално Турците не са имали никога кой знай каква по-висока раждаемост. Истинския ни проблем е че много млади Българи напускат държавата, за жалост нито едно правителство не се и замислило да направи нещо по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Те затова създадоха филми като "Идиокрация".А у нас повече от 15 години раждаемоста е 1:4:8 - бг/турчета/*** , много по напред сме с мат'риала от хамериканците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Чърчил
преди 11 години
същата работа като при нас с *** само с разликата че нашите са мързеливи и глупави и че няма да чакаме до 2040 а доста по скоро ще ни претопят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още