IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на Фед ще подкрепи монетарни стимули, ако липсва подобрение

Входящите данни през първите 2 тримесечия на годината разочароват и това може да постави под съмнение адекватността на следваната политика, смята Денис Локхарт

21:16 | 13.07.12 г.
Представител на Фед ще подкрепи монетарни стимули, ако липсва подобрение

Президентът на подразделението на американския Федерален резерв в Атланта Денис Локхарт заяви, че би се присъединил към групата на онези, които намират монетарните стимули за необходими, освен ако перспективата пред американската икономика на се подобри, съобщи Ройтерс.

„Моята подкрепа за настоящата позиция се основава върху прогнозата, която предвижда ръст на производството и заетостта до края на годината и през 2013 г.“, каза Локхарт в реч пред Икономическия съвет на щата Мисисипи. „Ако икономиката продължи по курса, очертан от последните излезли данни, тази прогноза ще се окаже несъстоятелна, както и залегналите в нея политически предпоставки“, добави той.

В последното си публично изявление Локхарт бе посочил, че икономическата перспектива ще трябва да се влоши, преди по-нататъшните стимули, осигурени от монетарната политика, да се окажат оправдани. Оттогава правителството на САЩ обяви, че работодателите са наели през юни по-малко служители от очакваните от анализаторите, а нивото на безработицата се задържа на високото ниво от 8,2%.

Локхарт отбеляза, че на последното заседание представителите на Фед са били разделени на две групи, като една част са смятали, че настоящата перспектива отправя призив за още спешни действия, а другата са били на мнение, че по-агресивните действия трябва да бъдат запазени за в случай, че положението се влоши.

Следващото заседание на финансовата институция е в края на юли, а решението за следваната политика се очаква да бъде обявено на 1 август. Локхарт изтъкна, че той вече е понижил прогнозата си за икономическия ръст на САЩ и за пазара на труда на заседанието през юни.

„Входящите данни разочароваха в рамките на първите две тримесечия на годината“, подчерта той. В допълнение към това рисковете от трусове са нараснали при икономическата бъркотия в Европа, несигурността за повишаването на данъците и свиването на разходите в САЩ в края на годината и световното икономическо забавяне, коментира президентът на подразделението на Фед в Атланта.

„Възможно е да се очертава ново политическо решение“, смята той. „Моите колеги и аз може би сме изправени пред решение дали да отговорим по-агресивно на видимата слабост на икономиката“, добави Локхарт.

По думите му макар ефективността на допълнителните действия да се очертава като „умерена“ и да не се очаква „чудотворно оздравяване“, това не означава, че монетарната политика е безсилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още