IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв удължи операцията си за понижаване на дългосрочните лихви

Изтичащата този месец програма на стойност 400 млрд. долара ще бъде последвана от покупки на дългосрочни облигации за 267 млрд. до края на годината

20:38 | 20.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Федералният резерв удължи операцията си за понижаване на дългосрочните лихви

Федералният резерв на САЩ реши да удължи до края на годината стимулиращата си програма, известна като Операция Туист, загрижен за икономическото въстановяване в САЩ и продължаващата дългова криза в Европа, предава CNBC. 

В съпътстващото си изявление този път централната банка на САЩ казва, че е „готова за допълнителни действия” – по-силен знак, че може да инициира и трети кръг на програмта си за вливане на ликвидност (QE3 - Quantitative Easing).

Много икономисти очакваха удължаването на Операция Туист, насочена към намаляване на дългосрочните лихви, за да се укрепи все още крехката американска икономика, която е изправена пред растящо финансово напрежение в Европа, фискални дебати към края на годината и рязък спад в наемането на персонал в САЩ.

Операцията, чрез която Фед продава краткосрочни облигации (с матуритет до 3 години), а купува дългосрочни (с матуритет над 6 години), се смята за по-умерена от директната покупка на нови ценни книжа.

Чрез удължаването на операцията ще бъдат закупени дългосрочни книжа за 267 млрд. долара до края на годината. Първоначалната Операция Туист на стойност 400 млрд. долара изтича този месец.

”Продължаването на операцията за удължаване матиритета на облигациите трябва да окаже натиск за намаляване на дългосрочните лихви и да спомогне за по-гъвкава финансова среда”, се казва в изявлението след срещата на Фед.

За времето на действие на програмата Федералният резерв прекратява реинвестирането на падежиращите ДЦК в портфейла си.

Централната банка потвърди, че лихвите по федералните фондове вероятно ще останат близки до нулата поне до към края на 2014 г., на което ниво са от декември 2008 г.

Фед се придържа към оценката си за икономиката като „умерено растяща”, но отбеляза, че ръстът в заетостта през последните месеци се е забавил. Изразено бе безпокойство и за по-слабите потребителски разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Стимулиране без почивка. Икономиката, пристрастена към лесните пари и бързите печалби, сега добива резистентност към паричното предлагане. Лекарите все още се учат !? Или не са лекари !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
След някой друг месец се очаква лихвите на ФЕД да станат отрицателни, т.е. да се плаща на хората да вземат кредити, и вместо хората да плащат лихви, лихвите ще плащат банките на хората, само и само да вземат кредити и да потребяват... блах блах.. звучи глупаво, ама като гледам и в момента не се случват умни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
"Федералният резерв на САЩ реши да удължи до края на годината стимулиращата си програма, известна като Операция Туист, загрижен за ... " преизбирането на Обама, т.е. не "загрижен за ..." липсата на купувачи за дългосрочните американски дългови книжа, "загрижен за .." твърде високия курс на долара. Колебая се за какво ли са загрижени.Интересно дали имат достатъчно краткосрочни облигации, че бях останал с впечатлението, че им свършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още