IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dole продава две подразделения на японската Itochu Corp

Сделката за 1,7 млрд. долара касае бизнеса с готовите хранителни продукти и с пресни плодове и зеленчуци в Азия

22:58 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Dole продава и бизнеса с пресни плодове и зеленчуци в Азия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Dole продава и бизнеса с пресни плодове и зеленчуци в Азия. Снимка: Ройтерс

Базираният в Калифорния американски концерн от хранително-вкусовата промишленост Dole Food Company Inc продава два от бизнесите си на японската Itochu Corp за 1,7 млрд. долара в брой (1,3 млрд. евро), предаде Ройтерс. 

Предмет на сделката, която трябва да бъде одобрена от антимонополните органи на няколко страни и акционерите на компанията, са готовите хранителни продукти и бизнеса с пресни плодове и зеленчуци в Азия.

При бизнеса с готови продукти става дума преди всичко за ананас в консерви, концентрати на плодови сокове и дълбоко замразени плодове, а подразделението Dole Asia Fresh Produces произвежда, купува, експортира и продава плодове и зеленчуци в региона. Според Dole общите годишни приходи на двете подразделения е около 2,5 млрд. долара.  

Сделка ще помогне на най-големия производител на плодове и зеленчуци да намали значителния си дълг и в същото време на Itochu да разшири присъствието си на нови пазари като Китай, отбелязва Ройтерс.

Dole преследвана от май нова стратегия, крайната цел на която е да се повиши стойността на компанията за акционерите, съобщиха от компанията. Dole все още е "мултинационална" с операции в Северна и Латинска Америка, Европа и Африка. Itochu е голям японски търговски конгломерат. Компанията е инвестирала в различни сектори на икономиката, от текстилни машини и храна, до суровини и химикали.

Докато Dole се опитва да намали дълга си, японската корпорация цели да диверсифицира бизнеса си извън енергетиката и минната индустрия и да увеличи частта му, свързана с търговията на храни.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още