IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска търговска санкция от 12 млрд. долара спрямо САЩ по споровете с Boeing

В спора за дотиране на строителството на самолети САЩ на свой ред претендира за санкция от 10 млрд. долара спрямо ЕС заради Airbus

21:42 | 27.09.12 г.
ЕС иска търговска санкция от 12 млрд. долара спрямо САЩ по споровете с Boeing

Европейският съюз е поискал от Световната търговска организация (СТО) правото да въведе годишна търговска санкция на стойност до 12 млрд. долара спрямо САЩ във връзка с незаконните американски субсидии за самолетостроителната компания Boeing, съобщи Ройтерс.

Тове е последният правен ход на ЕС в най-големия търговски спор в света, който се точи вече над 7 години и включва и дотации за европейския конкурент Airbus.

„Това е следствие от преценката, че САЩ не са изпълнили задължението да премахнат незаконните си субсидии за своя въздухоплавателен сектор, както изискват правилата на СТО, която ясно осъди американските субсидии за Boeing“, се посочва в съобщение на ЕС.

Числото 12 млрд. се „основава върху оценки на щетите, претърпени от ЕС заради нечестната и предрешена конкуренция от страна на американската индустрия“, се добавя в него.

От Airbus посочиха, че претенциите са оправдани от разкритията на СТО, че ефектът от „особено високите“ субсидии е значително по-голям от номиналната им стойност. Оттам са категорични, че пускането в експлоатация на модела 787 на Boeing не би било възможно без незаконните дотации.

„Това е най-голямата санкция, искана някога от СТО“, пише в съобщението на Airbus.

В два успоредни правни спора СТО постанови, че двете компании са получили милиарди долари под формата на незаконни субсидии, за да подкрепят мащабните си програми за самолети, използвани в гражданската авиация.

В случая с Boeing крайният срок САЩ да се подчинят на правилата на СТО бе миналата събота, но ЕС отхвърли американските уверения, че дотациите са прекратени.

САЩ на свой ред претендират за въвеждане на санкция на стойност 10 мрлрд. долара спрямо ЕС.

Изпълнението на претенциите на всяка от двете страни е на практика замразено, докато не бъдат изчерпани останалите правни възможности, и мнозина експерти очакват двете страни да уредят спора по-скоро извън съдебната зала, отколкото да оставят насрещните процеси да се точат с години.

„Съжаляваме, че Boeing продължава юридическата борба, която отдавна трябваше да бъде разрешена с взаимно споразумение. Отправихме няколко предложения, но сме готови за борба, ако отсрещната страна го желае“, заяви говорителката на Airbus Маги Бергсма.

От Ройтерс не са успели да получат коментар от американската служба за търговско представителство.

Американският представител в СТО Майкъл Пънк обаче заяви вчера, че ЕС носи много по-голяма вина от САЩ в случая.

„Ето ключово число за запомняне от онези, които следят спора между Boeing и Airbus: чрез процеса на СТО за разрешаване на спорове бе установено, че незаконното финансиране на Airbus е на стойност 19 млрд. долара. Съответното число, установено за Boeing, е между 3 и 4 млрд. долара. Така че това е началната точка на нашето обсъждане“, каза Пънк.

„Освен това доста от нашите твърдения са свързани с това, че много от видовете дотации, установени в Европа, продължават да действат до голяма степен, включително например по отношение на пускането в експлоатация на моделите A350 и A380“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още