IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата и приходите на Boeing надхвърлиха прогнозите

Компанията свива производството, свързано с отбранителния комплекс, заради орязването на бюджета за щатската армия

21:12 | 25.07.12 г.
<p>
	Boeing 787 Dreamliner. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Boeing 787 Dreamliner. Снимка: Ройтерс

Американската самолетостроителна компания Boeing обяви по-голям от очаквания ръст на печалбата през второто тримесечие и повиши прогнозата си за годината, след като нарасналите доставки на самолети компенсираха по-високите пенсионни разходи, съобщи Ройтерс.

Базираната в Чикаго компания бързо разширява производството, за да поеме нарасналото търсене на нови самолети с по-нисък разход на гориво.

Тримесечната печалба е нараснала до 967 млн. долара, или 1,27 долара на акция, от 941 млн. долара, или 1,25 долара на акция през аналогичния период на 2011 г. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за средно 1,12 долара на акция.

Приходите са нараснали с 21% до 20 млрд. долара, надхвърляйки предварителните прогнози от 19,4 млрд. долара благодарение основно на продажбите на самолети за превоз на пътници и товари.

Годишната прогноза на Boeing за печалба бе завишена до между 4,40 и 4,60 долара на акция от досегашния диапазон между 4,15 и 4,35 долара за акция, като се базира на очаквания за по-добри продажби както за самолетите за граждански цели, така и на военни машини. По този показател очакванията на анализаторите за годишна печалба от средно 4,56 долара на акция бяха оправдани.

Компанията запази прогнозата си да предаде през 2012 г. между 585 и 600 самолета за граждански цели, като това е ключов показател за печалбата, тъй като по-голямата част от сумата се плаща при доставката до клиента.

При самолетите с военно предназначение и космическите апарати положението не е толкова розово на фона на евентуалното съкращаване на разходите за отбрана в САЩ от януари 2013 г. Те ще влязат в действие автоматично, освен ако Конгресът не открие алтернативи за понижаване на бюджетния дефицит на страната.

Разходите за армията ще бъдат орязани с 492 млрд. долара през следващите 10 години. Заради затегнатия бюджет за отбрана Boeing диверсифицира и свива тази част от бизнеса си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още