IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing с ръст на печалбата заради по-силните продажби на пътнически самолети

Компанията повиши горната граница на прогнозата за годишна печалба до 4,35 долара на акция, но остави прогнозата за годишните приходи без промяна

17:35 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Boeing с ръст на печалбата заради по-силните продажби на пътнически самолети

Американската авиокомпания Boeing Co публикува по-голяма от очакваното тримесечна печалба, подпомогната от ръста на доставките на самолети за граждански цели, и повиши прогнозата си за печалба до края на годината, съобщи Ройтерс.

Печалбата за първите 3 месеца на годината нарасна до 923 млн. долара, или 1,22 долара на акция, при 586 млн. долара и 78 цента на акция за същия период на 2011 г.

Ако се изключат печалбите от съдебни процеси, печалбата е 1,11 долара на акция, надхвърляки очакванията на анализаторите от 94 цента на акция.

От компанията не уточниха за кой съдебен процес става въпрос, но наскоро апелативен съд в щата Калифорния отмени присъдените на Pendrell Corp 775 млн. долара в дело по договори за извеждане на сателити в орбита. От Boeing бяха заделили средствата, но благоприятното решение явно ги е накарало да ги размразят.

От компанията съобщиха, че приходите са нараснали с 30% до 19,4 млрд. долара, отново надхвърляйки предварителните прогнози на анализаторите за приходи от 18,4 млрд. долара.

Оттам добавиха, че в края на първото тримесечие имат поръчки за 380 млрд. долара при 356 млрд. долара в началото на годината.

Компанията повиши тавана на прогнозирания диапазон за годишна печалба на акция до 4,35 долара от досегашните 4,25 долара, но запази долната граница за печалба на ниво от 4,15 долара на акция. Тя потвърди прогнозата си за годишни приходи между 78 млрд.  и 80 млрд. долара.

В съобщение на компанията главният изпълнителен директор Джим МакНърни заяви, че перспективата пред Boeing остава положителна.

Приходите от подразделението за производство на самолети за граждански цели са нараснали с 54% до 10,9 млрд. долара заради увеличените покупки. През първото тримесечие са доставени 137 граждански самолета, което е ръст от 32% на годишна база, като по-голямата част от него се дължи на доставки на модела 737.

Приходите от продажби в бизнеса, свързан с отбранителната индустрия, са се увеличили с 8% до 8,2 млрд. долара. Продажбите на военни самолети са нараснали д 27% до 4,3 млрд. долара.

Boeing получи поръчки за 805 самолета за граждански цели през 2011 г., но най-големият му конкурент, авиокомпанията Airbus регистрира 1 419 поръчки. През първото тримесечие американската авиокомпания получи 412 поръчки за самолети за граждански цели, включително 301 за модела 737 MAX, който ще влезе в експлоатация през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още