IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ромни има финансово предимство пред Обама седмици преди изборите

Екипът на Ромни позна, че последните две седмици вероятно ще решат изхода от кампанията и задели необходимите средства, коментира анализатор

13:19 | 27.10.12 г. 5
<p>
	Кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Мит Ромни (в дясно) и президентът Барак Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Мит Ромни (в дясно) и президентът Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Мит Ромни има финансово предимство пред настоящия американски президент Барак Обама във финалните седмици преди изборите на 6 ноември, съобщава Bloomberg.

Последните финансови отчети разкриват, че към 17 октомври Републиканският национален комитет (RNC), който подкрепя Ромни, е набрал близо 1 млрд. долара – сума приблизително равна на средствата, събрани за кампанията на Обама.

Ромни обаче навлиза в последните 3 седмици преди изборите с 151 млн. долара, което ще му позволи да харчи по 50 млн. долара на седмица, докато Обама и демократите разполагат с едва 114 млн. долара.

„Стратезите на Обама заложиха на хипотезата, че ще се справят с Ромни още през летните месеци като харчат за кампанията си големи суми в ранните етапи на предизборната надпревара“, казва Роган Керш, декан на Wake Forest University в Северна Каролина.

„Екипът на Ромни от своя страна позна, че последните две седмици вероятно ще решат изхода от кампанията и задели необходимите средства. Ако разликата между двамата кандидати остане малка до последния момента, финансовото предимство на Ромни може да се окаже решаващо“, допълва той.

Ромни успя да предотврати повторение на кампанията от преди 4 години, когато с набраните над 1 млрд. долара, Обама и демократите разполагаха с чувствително финансово предимство пред екипа на републиканеца Джон Маккейн, който успя да набере едва малко под 780 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
От една страна- Обама, като визия, излъчване, е смешен...няма осанка, не вдъхва респект, не излъчва сила. От тази гледна точка- не се вписва в типичния образ на американски президент. От друга страна обаче- той е правилния президент в сегашната глобална ситуация!В същото време Ромни има страхотна респектираща осанка и визия, но е луд, непредсказуем ястреб, който може да забърка сащ в голям международен конфликт (с Русия), с непредсказуем край. От тази гледна точка, Ромни е крайно НЕприемлив за целия свят, като президент на сащ. И колкото и да ми е неприятен, визуално, ***, то той трябва да повтори мандата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Обама има недовършено дело и не може да се оттегли точно сега .Още като го видях за първи път си казах - той е! Той ще ги оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
Аз залагам на Обама През последните два месеца 90 % от данните за икономиката са положителни Този факт а не парите за кампанията ще наклонят везните към Обама Дали съм прав ще разберем на 6 ноември
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Разбира се, вероятностите могат да се изменят в следващите дни, просто изтъквам, че в момента Обама има чувствителна преднина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Не знам кой какво преимущество има от финансова гледна точка, но в момента шансовете на Барак Обама да стане президент според моите източници, които са доста точни са около 66-68%. Държа да отбележа, че аз не взимам страна, само ви съобщавам фактите. Аз съм безпристрастен на тези избори, за мен, който и да стане президент на САЩ, трябва отговорно да погледне на дефицита и външния дълг, иначе ни грози Черен Лебед (който дори няма да е черен, защото всички виждаме потенциалната опастност. Ако беше черен нямаше да я виждаме). Нито един от 2мата кандидати обаче, не показа, че иска твърдо да се бори с намаляването на дълговото бреме, даже мисля, че и 2мата ще харчат. Това ме озадачава и няма как да взема страна. И 2мата са от 1 партия за мен - тази, която иска да запази статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още