IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли значение за България кой ще е следващият американски президент?

Отношенията ни със САЩ зависят много повече от българския премиер, коментира Соломон Паси по време на дискусионен форум за президентските избори в Щатите

08:58 | 25.10.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

За отношенията ни с Америка няма значение кой е президент на САЩ, а кой е премиер на България. Около тази идея се обединиха участниците в дискусионния форум „Президентските избори в САЩ 2012: Поглед от София“, организиран от Американската търговска камара и Посолството на САЩ в България в навечерието на вота на 6 ноември.

„Отношенията между Съединените щати и България зависят много повече от българския премиер, отколкото от американския президент, защото в момента, който и да е български премиер получава едно великолепно наследство от последните 22 години“, коментира Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър.

По негови думи пет пъти през последните 22 години България е била съюзник на САЩ във война. При това става въпрос за войни, които неизменно сме печелили - в Кувейт, Косово, Афганистан, Ирак и Либия.

„В хиляда и триста годишната история на България ние никога не сме имали друг такъв съюзник“, допълва Паси. „Тоест ние сме в позиция да искаме от Съединените щати. Колкото по-голям съюзник си, толкова повече трябва да искаш. И тук вече идва големият контраст между възможностите и реалностите.“

„Помислете си за визитата на Хилъри Клинтън в България“, продължава той. „Какво поиска българското правителство от нея – нула, абсолютна нула. Получихме едно потупване по рамото за успешната борба с трафика на наркотици, но дори не поискахме да се застъпят за нас за влизането ни в Шенген.“

„Когато ние преговаряхме навремето за членство в Европейския съюз (ЕС), не веднъж чукахме на вратата на американците с молба за помощ и те го правеха. Помислете си кои са големите стратегически проекти, които има между България и САЩ. Да не би да имаме проекти в ядрената или космическата сфера, в кибер сигурността или отбраната? Във всички големи стратегически области България отсъства. Не защото няма трамплин, не защото няма възможност да поиска тези неща, а защото няма самочувствието да ги поиска. Няма никакво значение, кой е американският президент. За материализиране на българо-американските отношения има значение, кой е българският премиер“, допълва Паси.

На международната сцена обаче, според Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания, за различните проблеми свое предимство би имала, както администрацията на настоящия американски президент Барак Обама, така и тази на неговия съперник - републиканецът Мит Ромни.

Според него по отношение на Иран по-сполучливият избор е Обама. „България, както и целият останал свят, е заинтересована проблемът с иранската ядрена програма да се реши по мирен път, а не по военен“, коментира Минчев. „Ако стратегията на Обама бъде успешна, това е добре за всички.“

По отношение на Русия обаче по-сполучливият избор вероятно е Ромни, изтъква политологът. „Гъвкавостта, която Обама обеща на срещата на Г-8 е нещо, което не ми харесва. Колкото е „по-хард“ обитателят на Белия дом, толкова по-дисциплинирана към международното право е Москва.“

"Трети проблем, по който мен лично ми се струва, че нито Обама, нито Ромни са добре позиционирани, както политически, така и стратегически, е Китай", посочва Минчев. „Китай продължава да бъде търговски проблем за Америка, но все още не се е превърнал в геополитически проблем. Евразия и отношенията между Китай и Русия са ключови проблеми, които остават настрана, докато Америка е свръх фокусирана върху арабския свят“, допълва той.

Що се отнася до България Огнян Минчев подчертава, че „това, че битката между САЩ и Русия може да се води на българска територия е проблем на България и не е проблем нито на Русия, нито на Америка“. Ние позволяваме това да се случва, допълва той.

„Много важен е фактът, че между Съединените щати и Русия до ден днешен няма съгласие по нито един основен проблем на международните отношения – по отношение на Сирия, по отношение на Иран, по отношение на сигурността и други аспекти... Проблемът е в това доколко наистина една мега гъвкава политика от страна на Вашингтон ще доведе до по-голямо съгласие с Москва, отколкото една по-твърда политика на поставяне на ясни граници и на постигане на компромиси и споразумения, там където е възможно“, коментира Минчев.

„За България без съмнение най-добрият вариант е между Съедините щати и Русия да има максимално широка сфера на съгласие. Тогава и българската национална сигурност и българското развитие ще бъдат оптимални“, подчертава той.

„По отношение на Централна и Източна Европа обаче такова съгласие няма. България е заинтересована от това да бъде член на Европа, да бъде член на Западния съюз, докато Русия под ръководството на Путин очевидно не е заинтересована от това Централна и Източна Европа да остане стабилна част от Европа и Западния свят“, заключава Минчев.

„Преди членството ни в НАТО да стане факт, непрекъснато се казваше: България е в някаква митологична руска сфера на влияние“, допълва Паси. „Никога Русия няма да позволи членството на България в НАТО. Тук ще се бият Америка и Русия за България, та кръв ще се лее.“

„Истината е, че всичко зависи от решението на България“, изтъква бившият външен министър от правителството на Симеон Сакскобургготски. „Когато България реши, че искаме да влезем в НАТО и че ще влезем в НАТО, това беше прието от руснаците - не с радост и аплодиране, но беше преглътнато.“

„По същия начин всяко друго решение на независимата българска държава, която да не забравяме, че в някаква степен има протекцията на Европейския съюз (ЕС), ще бъде уважено и от Съединените щати и от Русия“, казва Паси.

„Нека да не бъркаме нерешителността на българските институции с битката между Русия и Съединените щати. Това че в България е политизиран, както въпросът за ядрената енергетика, така и въпросът за шистовия газ, няма отношение към международните сили, а има отношение към слабостта на българските политици“, допълва той.

Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Паси е бивш министър, явно иска отново да е, ама си изгърмя патрона с царя, това ДС протеже. Как ни върна в началото на тунела, като коалиция с ДПС и после отново в тройната с БСП, най-крадливите и анти народни партии, иначе перфектни демагози. Никога повече в управлението на страната ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
serganta
преди 11 години
Точно така, нямаме дипломация - това е и проблема който Паси засяга тук. Пропуснати дипломатически ползи от практическата ни подкрепа за коалиционните ни партньори.А ползи в тези страни за нас има, продуктите които произвеждаме могат да бъдат и с ISO и с марка EU на тях, можем да сме под-изпълнители на големите американски фирми които имат инвестиционен интерес в тези страни, който са доста по-далеч от САЩ от колкото от България.Можем да изнасяме на продукти от първа необходимост за тези страни, като фармацефтични продукти, хранителни продукти, електрообзавеждане и тнт в които сме силни като индустрия. Ако си бяхме поискали роля на под-изпълнител за възстановителните програми, щеше да има заетост в така или иначе потъналия в криза строителен сектор.Също образоването, бързо забравяме че голям процент от специалистите в Афганистан например, са получили висше образование в БългарияЕто нереформирани сектори които могат да се възползват от дипломатическа помощ и да отцелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 11 години
serganta,Никой не омаловажава жертвите, дадени на бойното поле.Вечна им памет.Но какви победи може да има България в тези страни?Какво ние имаме да делим с тях?Въвличаме се в конфликти, които не ни засягат.Много европейски страни се отдръпнаха от тях, ние ли сме най-умните?Колкото до дипломатите, ние просто ги нямаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
serganta
преди 11 години
Прав е Паси от неговата гледна точка. А той не я е променял никога във времето - твърд Запад и това е.Ако някой се съмнява в нашата "победа" на фона на проведените войни със САЩ като съюзник - нека отде и в лицето на децата и жените на загиналите войнци им го каже. Във Форумчетата е много лесно просто да си плюем.Прав е и за това, че за пореден път губим войни не на бойното поле а на дипломатическата маса, това си е стара практика на българите. Имаме дипломатическо предимство което не ползваме - това казва Паси, не е много и всички го знаем, но си мълчим и плюем - защото друго не можем да направим. Кой ни е съюзник тези дни? Русия - те пет пари не дават за нас още от времето на смъртта на Брежнев. Китай - те не могат да ни намерят на картата, да сте видяли посещение на китайска официална делегация в България, пък било то и търговска ( може би най-вече търговска). Остават посещенията на ЕС комисари и прецедатели имаме дори такива на действащи USA президенти. Ползваме ли ги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 11 години
dakl го е написал.В допълнение няколко цитата от статията:1. 'става въпрос за войни, които неизменно сме печелили'2. 'Тоест ние сме в позиция да искаме от Съединените щати. Колкото по-голям съюзник си, толкова повече трябва да искаш'3. 'В заключение Соломон Паси коментира, че американската демокрация се развива'ХА-ХА-ХА!!!Направи ми петъчния следобед още по-весел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Сегашното положение на ядрената ни енергетика може да повдигне интересни въпроси към Всезнаещия Паси. Искам да знам защо не сега а ТОГАВА нямаше референдум за приемането ни в ЕС, като една от задължителните ни клаузи беше именно отказването ни от АЕЦ Козлодуй. Искам да видя как народа щеше да отговори тогава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 11 години
Когато на едно место са се събрали все "анализатори" със скромната претенция че са по -големи католици от папата, едва ли нещо по различно може да се очаква. Спомнете си как преди години Паси настояваше пред НС че ако не вземем участие в американската война в Ирак няма да бъдем поканени да участвуваме на парада на Победата в Багдат. Вие спомняте ли си за подобно участие, но вероятно всеки си спомня че благодарение на "умната"политика на С.Паси ние загубихме само 2 милиарда долара иракски дълг , а колко струва участието ни във войната е една от най-пазени тайни.Пак същият Паси навремето публикува едно книжле в кото бе очертал границите на новите държави на територията на Русия за учредяването на които предлагаше да участвуваме военно и финасово.А за бившият комсомолски деец О.Минчев не си заслужава и да се пише , защото и той като всеки бивш комсомолец /Р.Плевнелиевнелиев няма да е сам/не може да не доказва своята лоялност на господарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Петър Нейков
преди 11 години
Коментарът беше расистки!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
vilk0
преди 11 години
А дали Обама наистина е толкова "светъл" кандидат, колкото го изкарвате и наистина е решил проблемите на щатската икономика ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
promanbg
преди 11 години
Толкова много глупости на едно място. Нищо чудно, че има само един коментар. То не си струва да коментираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още