IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wal-Mart препъна Wall Street

Смесените икономически данни и корпоративните отчети не донесоха импулс за инвеститорите

23:27 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wal-Mart препъна Wall Street

И в четвъртък американските борси продължиха негативната си серия. Преди всичко отчетът на най-голямата в света верига за търговия на дребно Wal-Mart и заплитането на ситуацията в Близкия изток натовариха пазарите, предава Bloomberg.

Настроенията на инвеститорите се влошиха заради негативните новини от Европа. Днес стана ясно, че еврозоната се е върнала към рецесия заради дълговата криза.

Икономиката на еврозоната се е свила с 0,1% през третото тримесечие, след като през второто тримесечие беше регистриран спад от 0,2 на сто, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

За последен път регионът бе в рецесия през 2009 г., като тогава икономиката отслабваше през 5 последователни тримесечия.

Същевременно в САЩ няма никакви сигнали за сближаване на позициите на президента Барак Обама и Конгреса за редуцирането на бюджетния дефицит и предвиденото намаляване на публичните разходи на фона на планираното увеличение на данъците за богатите американци. Във връзка с "фискалната пропаст" вчера Обама се срещна с представители на бизнеса и синдикатите. Утре демократи и републиканци отново ще седнат на масата за преговори, като се очаква да се постигне споразумение заради смекчената позиция на републиканците.

Иденксът Dow Jones загуби 0,23% до 12 544 пункта. По-широкообхватният индекс S&P-500 се сви с 0,16% до 1353 пункта, а индексът на технологичната борса Nasdaq загуби 0,3 на сто от стойността си до 2837 пункта. По-рано през деня германският водещ индекс DAX се свлече до най-слабата си позиция от два месеца насам – спад от 0,8 на сто до 7043 пункта.

В Близкия Изток положението остава напрегнато. При ракетна атака на радикалната групировка Хамас трима граждани на Израел са били убити, а израелски самолети са бомбардирали след това цели в Ивицата Газа. Акциите на компаниите от енергийния сектор, като Halliburton, поевтиняха. Прекъсване на доставките на нефт от Близкия Изток би могло да доведе до поскъпване на цената на суровия петрол, а от това полза ще извлекат енергийните компании. Един барел от сорта Брент днес се търгуваше с 1,1% по-скъпо за 110 долара.

Междувременно днес стана ясно, че производството в региона на Ню Йорк се е свило за четвърти пореден месец през ноември, а икономическият индекс в региона на Филаделфия се е понижил до -10,7 пункта, което индикира свиване на икономическата активност в южните части на щата Ню Джърси, щата Делауеър и източна Пенсилвания.

Американското трудово министерство съобщи също така, че миналата седмица подадените молби за обезщетения при безработица са се увеличили със 78 хил. до 439 хил. Вашингтон обаче обяснява ръста с урагана Санди, който засегна тежко североизточните американски щати.

Начело на Dow Jones се озоваха акциите на Cisco, която увеличи печалбата си от предния ден с почти 5% и напредна днес с още 1,59%.

Съобщението за обширно съкращаване на служителите, както и възможно разширяване на програмата за обратно изкупуване на акции, не успяха да помогнат на Procter & Gamble. Книжата поевтиняха с 0,32 на сто. Производителят на потребителски стоки планира през 2013 г. да изкупи собствени акции на стойност до 6 млрд. долара.   

Wal-Mart Stores Inc обяви разочароващи продажби за третото тримесечие поради глобалния спад на потребителското доверие. Най-голямата търговска верига в света обяви, че провежда вътрешно разследване по подозрение за корупционни схеми в Бразилия, Китай и Индия, с което компанията разширява вече започналата операция в Мексико. През третото тримесечие на годината общите продажби на Wal-Mart нараснаха с 3,4% до 113,2 млрд. долара. Анализатори, участвали в проучване на Ройтерс, прогнозираха продажби от 114,96 млрд. долара. Акциите на компанията поевтиняха с 3,8% и заеха последното място в Dow Jones. 

Книжата на конкурента Target обаче поскъпнаха с над 2%. Компанията е привлякла клиенти с по-голям асортимент от хранителни стоки и големи отстъпки, а печалбата за тримесечието е била доста по-висока от очакванията.

На Nasdaq акциите на Texas Instruments поскъпнаха с 0,07 на сто. Производителят на чипове свива бизнеса си с чипове за мобилни телефони и ще закрие 1700 работни места. В този сегмент конкуренцията е силна, а развойната дейност – скъпа, тъй като технологиите се развиват изключително бързо.

Концернът-майка на MTV – Viacom, успява да повиши печалбата си за тримесечието в трудната за индустрията ера. Това бе отпразнувано на борсата с ръст на акциите от над 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още