IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са изправени пред гореща седмица

Гърция остава най-големият проблем, а ако днес преговорите за помощта се провалят, разочарованието ще е огромно

09:20 | 26.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пазарите са изправени пред поредната напрегната седмица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарите са изправени пред поредната напрегната седмица. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на страните от еврозоната следват всички правила на гръцката драматургия и отложиха решението си по отношение на гръцката помощ за важния в естетиката на Аристотел катарзис. Затова и инвеститорите се опасяват от новата седмица. Емоциите ще се движат преди всичко от въпроса дали след седмици на преговори най-накрая Гърция ще може да разчита на изплащането на следващия транш от финансовата помощ, предава Ройтерс.

„Косите на инвеститорите побеляха от задънената улица“, казва дилър. Робърт Халвър от Baader Bank сравнява задачата на министрите на финансите с квадратура на кръг. "Гърците никога няма да изплати дълговете си със собствени средства“, пише той в седмичната си колонка. Волфганг Дуве, капиталов стратег в Bremer Landesbank, смята, че в следващите дни от търговията водещият германски индекс Dax отново ще падне до границата от 7000 пункта.

На седмична база DAX успя да постигне печалба от повече от четири процента. Първоначалният напредък в спора за бюджета на САЩ и насърчителните китайски икономически данни накараха инвеститорите да бъдат по-уверени.

Днес обаче проблемното дете Гърция отново ще е под светлината на прожекторите. Тогава финансовите министри на еврозоната ще се срещнат в Брюксел, за да преговарят за отпускането на милиарден заем за изпадналата в дълбока криза страна. Спорен въпрос е дали Атина трябва да получи повече време за намаляване на дълга си и кой в такъв случай трябва да запуши възникналата в резултат на това дупка във финансирането. В нощта срещу сряда миналата седмица политиците прекъснаха преговорите за пакета от мерки без резултат.

Ако в понеделник няма положителен резултат, разочарованието ще бъде огромно, пише анализаторът на Commerzbank Ту Лан Нгуен в коментар. "В края на краищата пазарът вече изконсумира евентуално споразумение".

Робърт Халвер от Baader Bank смята, че финансовите министри са изправени пред невъзможна задача. Гърция не може да бъде обновена без ново подстригване. Кризисните политики могат да се справят само със симптомите, а не с проблема. "Цялата работа ми изглежда като затопляне през зимата. Стаята не може да е топла, когато прозорците са широко зейнали".

Отвъд Гърция инвеститорите ще отправят погледи и към САЩ, където републиканци и демократи продължават да се опитват да постигнат решение по отношение на бюджетния спор. Без споразумение в края на годината страната е заплашена от намаляване на разходите и повишаване на данъците, което може да вкара най-голямата в света икономика в рецесия. Анализаторите очакват, че несигурността от преговорите ще се почувства и при новите резултати за поръчки на стоки за дълготрайна употреба. За октомври средностатистически се очаква спад от 0,3 на сто. Данните ще бъдат обявени във вторник.

За инвеститорите вероятно интерес ще представлява и публикуването на доклада за икономиката на Федералния резерв на САЩ, известен като Бежовата книга (сряда), в която се отчита постепенно икономическо възстановяване във всичките 12 района на централната банка. Инвеститорите се надяват там да видят сигнали за бъдещите действия на централната банка. От протокола от последното заседание стана ясно, че доста представители на Фед призовават за засилване на покупките на облигации през следващата година. Анализаторът от Commerzbank Бернд Вайденщайндер предполага, че Фед ще продължи дълго да се придържа към нерестриктивната политика.

В средата на седмицата фокусът ще бъде насочен отново  към жилищния пазар в САЩ. Защото тогава ще бъдат обявени данните за сделките за нови жилища през октомври. Откакто Федералният резерв обяви обратно изкупуване на ипотечни облигации в размер на 40 млрд. долара на месец, на имотния пазар в САЩ цари ясно изразена тенденция към възстановяване.

Четвъртък трябва да предложи няколко акцента. От една страна - обичайните нови искове за обезщетения за безработица за седмицата. Освен това ще бъдат обявени и коригираните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ. При последната актуализация за третото тримесечие на 2012 г. бе обявен темп на растеж от 2,0% (спрямо предходното тримесечие) и 2,8% (на годишна база).

На корпоративно ниво седмицата ще остане стабилна. По-важните и вълнуващите публикации на финансови отчети отдавна отминаха. Интересно може да бъде заседанието на Надзорния съвет на Siemens в сряда. Според запознати концернът стартира решаващата фаза от разделянето от своята дъщерна компания за крушки Osram. Предвид промените в индустрията и преминаването към LED Siemens вече не иска да инвестира в Osram. Плановете за първично публично предлагане бяха отхвърлени заради неблагоприятните условия на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още