IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на Фед съзират по-добри перспективи пред световната икономика

Нещата не са перфектни, но определено се подобряват и това на практика ще окаже подкрепа за перспективата и пред САЩ, смята Уилям Дъдли

11:55 | 02.02.13 г.
<p>
	Уилям Дъдли. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Уилям Дъдли. Снимка: Архив Ройтерс

Двама високопоставени представители на американския Федерален резерв изразиха предпазлив оптимизъм за икономиката на САЩ през 2013 г., която може да бъде подпомогната и от по-бързия световен растеж, докато централната банка на страната агресивно печата пари в опит да обуздае високото ниво на безработица в страната, съобщи Ройтерс.

На първото си заседание през годината, проведено през тази седмица, Фед реши да продължи да изкупува облигации за 85 млрд. долара месечно и да запази основния лихвен процент близо до нулевото ниво, докато безработицата не падне под 6,5%, но и докато инфлацията не надхвърли 2,5%.

През януари безработицата в САЩ се е повишила с 0,1 процентни пункта до 7,9%, а през последното тримесечие на 2012 г. американската икономика се е свила с 0,1% на годишна основа, стана ясно от официални доклади, публикувани през седмицата.

Но президентът на подразделението на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли и колегата му от подразделението в Сейнт Луис Джеймс Булард, които през седмицата са гласували в подкрепа на решението на централната банка от тази седмица, съзират причини за оптимизъм за предстоящата година.

„Мисля, че голяма част от несигурността около икономиката, която бе налице през 2012 г., вече я няма“, каза Булард пред телевизия  Bloomberg. „Изборите приключиха. Част от фискалния риск в САЩ също вече липсва. Положението в Европа беше поставено под контрол до голяма степен. Изглежда, че и за Китай се очертава по-добра година. По принцип развиващите се пазари ще имат по-добра година“, добави той.

В четвъртък американският Сенат гласува за временното премахване на тавана по вътрешния дълг на федералното правителство най-малко до 19 май, избягвайки засега възможността страната да фалира по задълженията си, а в началото на годината политиците удължиха срока на действие на данъчни облекчения за мнозинството американци с изключение на семействата, печелещи по над 450 000 долара годишно.

Булард, който е смятан за центрист в 19-членната комисия за монетарната политика на Фед, че продължаващото подобрение на пазара на труда в течение на годината ще доведе централната банка „до положение да забави или дори да спре покупките".

Очакваният с нетърпение доклад на Бюрото за трудова статистика, публикуван вчера, показа, че през януари в САЩ са били създадени 157 000 нови работни места, а за предходните 2 месеца техният брой е коригиран рязко в посока към повишение, предизвиквайки подем на фондовите борси.

„Нещата не са перфектни, но определено се подобряват и това на практика ще окаже подкрепа за перспективата пред САЩ“, смята на свой ред Дъдли, който говори пред Асоциацията на нюйоркските банкери. „Ако останалата част от света оздравява, търсенето за американски стоки и услуги ще нараства и това ще осигури подкрепа за собствената ни икономика“, обоснова се той.

При положение, че Фед прогнозира бавно понижение на безработицата през следващите 2 години, анализаторите не очакват централната банка да започне да повишава основния лихвен процент преди 2015 г. и предвиждат изкупуването на облигации да продължи до края на тази и евентуално и през 2014 г.

Стенограмата от заседанието на Фед от 11 и 12 декември, която се публикува с 3-седмично закъснение, обаче показа, че няколко от членовете на комисията, определяща монетарната политика, искат покупките да бъдат намалени или дори прекратени доста преди края на 2013 г.

Булард, който се противопоставяше на третия кръг на вливане на ликвидност при обявяването му през септември, заяви, че е гласувал в подкрепа на продължаването му на следващите заседания, защото решението е било в интерес на запазване на стабилната политика.

„Усещах, че това е правилното нещо, което трябва да направя на това заседание, а в случая бях съгласен с председателя и мнозинството от колегите ми“, уточни той.

Президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис обаче даде ясно да се разбере, че комисията продължава борбата около количествените улеснения, а липсва и консенсус за предоставяне на допълнителни указания кога ще приключат покупките с изключение на вече публикуваните. „Не мисля, че съгласието между членовете на този етап е по-голямо“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още