IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама подписа премахването на тавана на държавния дълг

Американското правителство може да вземе до 19 май кредити в размер на общо 450 млрд. долара

09:27 | 05.02.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама подписа премахването на тавана на държавния дълг

С подписа си под закона за временно премахване на тавана на държавния дълг американският президент Барак Обама осигури временно платежоспособността на САЩ. С подписания в понеделник (местно време) закон таванът за държавния дълг (в размер на 16,4 трлн. долара) е премахнат до 19 май с цел предотвратяване на изпадането на страната в неплатежоспособност, предаде Ройтерс.

Така нормативният акт влиза в сила, защото преди това той бе одобрен последователно от двете камари на Конгреса – от доминираната от републиканците Камара на представителите на 23 януари и от контролирания от демократите Сенат осем дни по-късно.

Сега финансовото министерство може да заема до средата на май още пари за погасяване на задължения, въпреки че самоналоженият кредитен лимит е достигнат. 16,4 трлн. долара съответстват на 100% от годишната икономическа мощ на страната.

Целта на удължаването е да се спечели време за още преговори между правителството и опозицията, които да се съгласят на необходимите бюджетни съкращения и намаляване на дълга. Републиканците призовават за решителни стъпки за спестявания, главно в социалния сектор.

Таванът бе достигнат в самия край на миналата година. Веднага след това тогавашният министър на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър уведоми Конгреса, че започва да спира изплащането на държавните задължения и че е взел извънредни мерки за предотвратяване на изпадането на най-голямата икономика в света в неплатежоспособност.

Според цитирани от Ройтерс експерти правителството може да вземе до 19 май кредити в размер на общо 450 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Интересно, дали до юни-юли ще нваправят дълга 20 трлн долара или повечеЗащото сега ще си взимат на воля и колкото си искат..те си сега имат близо 500-600 млрд долара на година само лихви по федералния дълг, без главниците...тогава ще е трилион по дълга само лихви. Ваймарски сценарии, както писа тук някой, но ние какво да правим в този батак, освен да емигрираме в Швейцария?Пей, сърце юнашко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Нямат проблеми да правят каквото си искат и с когото си поискат. Както си поискат. Удариха Либия и Ирак, защото не искаха да продават вече в долари - какво значи тук някакъв си таван. Още повече той е повдиган N - брой пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
А какво е предписано в US закон при достигане на този таван? Някой знае ли? Не може да съществува ограничение без предписано последствие. И как така лесно си го премахват, не дължат ли някакви неустойки, например на кредиторите си, понеже един вид едностранно променят условията по договора за кредитиране ?! Нали този таван е уж едностранната гаранция за здрава държава, респективно кредитора дава пари заради тази гаранция?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Сега ФЕД ще има вече две печатарки - едната на книжни долари, второтга на държавни обллигации и като зопочне едно социалистическо съревнование между двете печатарки, гледай какво ще отчетат през юни-юли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Да не би да мислиш, че някой им вярва, просто този който изкупува дълга е ФЕД или някой от придворните и банки, никой нормален инвеститор не би купил държавни ценни книжа на държава, която има един единствен път за оцеляване и той е тотална обезценка на валутата си в случая долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
ОК, ще се качите по-високо като нямате таван. Да може сгромолясването ви да е по-ефектно.Да мо мислят наивниците, които вярват в зелени вестникарски хартийки - USD !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още