IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джефри Лакър: QE не помага на растежа и крие рискове

По-нататъшното разширяване на баланса на Фед повишава рисковете, свързани с предстоящото нормализиране на монетарната политика, предупреждава икономистът

21:54 | 03.05.13 г. 3
<p>
	Президентът на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лакър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лакър. Снимка: Ройтерс

Президентът на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лакър изрази своята опозиция срещу програмата за изкупуване на облигации на централната банка, изтъквайки, че подобен подход няма да подкрепи икономическия растеж над 2%, но ще усложни нормализирането на монетарната политика, съобщава Bloomberg.

„Съотношението на ползи и вреди от монетарните стимули не изглежда обещаващо“, коментира Лакър.  „Фед изглежда не успява да подкрепи реалния растеж въпреки всичките усилия през последните няколко години. В същото време по-нататъшното разширяване на баланса на централната банка повишава рисковете, свързани с процеса на нормализиране на монетарната политика“, допълва той.

По-рано тази седмица Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) обяви, че ще продължи да изкупува облигации за по 85 млрд. долара на месец като може да увеличи или да намали това количество в зависимост от инфлацията и състоянието на трудовия пазар.

До този момент програмите за вливане на ликвидност на Фед възлизат на 3,32 трлн. долара.

По-рано днес стана ясно, че безработицата в страната неочаквано се е понижила до 7,5% - най-добрият резултат за последните 4 години.

През изминалия месец в САЩ са били наети 165 хил. нови служители, разкрива публикуваният днес доклад на министерството на труда във Вашингтон. Междувременно данните за постъпилите на работа през март бяха ревизирани от 88 хил. на 138 хил. Анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха новонаетите през април служители да достигнат 140 хил.

Растежът „изглежда е ограничен от структурни фактори, с които монетарната политика не е в състояние да се справи“, посочва Лакър. „Ето защо аз не подкрепям сегашната политика за изкупуване на облигации“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Има и добри икономисти. Тях няма да ги видиш да дават интервюта през ден. Като консултанти печелят добре,управляват и собствени средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
nobel
преди 11 години
ВСИЧКИ ИКОНОМИСТИ СА ТЪПОНДЕРИ. Во главе с докторите и професорите по икономиеа. Най-***, естествено са нобеловите лауреати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още