IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на щатската икономика остава бавно

Въпреки че основните показатели се подобряват, темпът на растеж остава твърде слаб, за да излекува раните от историческата рецесия

12:04 | 18.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на щатската икономика остава бавно

След като четирите години на вътрешни и външни кризи заплашваха от изпадане на американската икономика в рецесия сега най-после по пътя към възстановяването изглежда, че няма препятствия. Но напредъкът продължава да бъде бавен. А и няма основания да очакваме значимо увеличение през следващите месеци. Това смятат икономистите от Wall Street Journal.

Но ето малко добри новини от тях. Имотният пазар, чийто колапс преди пет години предизвика финансовата криза, най-накрая показва признаци на съживяване. Европа остава в сянката на рецесията, а заплахата за стопроцентов срив изглежда, че поне засега отшумява. Орязването на държавните разходи и политическите неразбирателства забавиха икономическия растеж и увеличиха несигурността, а ентусиазмът на Вашингтон за намаляване на сътресенията е колеблив.

Изглежда, че икономиката е започнала да се стабилизира. Като цяло, растежът се засили в сравнение с началото на годината. Потребителите продължиха да харчат въпреки слуховете за увеличения на данъците. Работодателите пък разкрика още 165 хиляди работни места само през април. Тези факти облекчават страховете, че САЩ ще навлезе в нова рецесия през пролетта.

Експертите очакват стабилизирането да продължи. Според последното проучване на Wall Street, проведено сред икономисти, прогнозите им за следващите 12 месеца се обединяват около откриването на 180 хиляди нови работни места на месец. Ако това се случи, ще бъдат достигнати нивата от преди две години. Също така те смятат, че икономическият растеж за първите три месеца се е забавил, но очакват той бързо да се възстанови. Очакванията им са за 2,4% годишен ръст, който да е по-голям от този преди две години.

Необичайно е че, всички петдесет и двама интервюирани са единодушни в твърденията си, изключвайки малките разминавания в прогнозите им за икономическия растеж. Запитани относно заплахите за икономиката, те отговарят с познатите ни вече опасения - кризата в Европа, възстановяването на Китай, което може да бъде по-бавно от очакваното, но дори и най-песимистичните прогнози виждат малка заплаха от тежка криза. Като цяло, икономистите оценяват вероятността от настъпването на нова рецесия само на 15%, което е спад от 24% в сравнение с прогнозите им, направени през декември.

Въпреки че основните показатели се подобряват, темпът на растеж остава твърде слаб, за да заздрави раните от тази историческа по своите мащаби рецесия. В САЩ работни места успяват да намерят 2,5 млн. души по-малко отколкото преди рецесията. Това означава, че, за да се покрие разликата, до 2014 г. трябва да бъдат разкрити поне 180 хиляди работни места на месец.

Миналите възстановявания на американската икономика показват, че съществуват различни периоди, през които те са били с ускорени темпове и по този начин наваксват изоставането и вкарват в релси растежа на икономиката. Но това скоро не се е случвало. През последните четири години няколко пъти икономиката изглеждаше, че ще подобри темпа си на растеж, но само след няколко месеца бързо губеше така набраната инерция.

Сега има признаци, че икономиката ще наруши тази тенденция. Само четирима от интервюираните икономисти предвиждат ръст от 3% за година, но нито един не дава прогноза за разкриването на 250 хиляди работни места

Съживяването на пазара на недвижимите имоти, подкрепено със стимулите на Федералния резерв, би осигурило икономически тласък. Други фактори като продължаващите съкращения на държавния бюджет, например, ще задържат нивата на растежа на същите нива.

Мишел Майер, която е икономист в Bank of America Мerrill Lynch в Ню Йорк казва, че оптимистите са „объркали“ ползите от съживяването на пазара на недвижими имоти и според нея те нямат нужния потенциал, за да намалят предстоящия фискален шок в среда със забавен кредитен пазар.

Колкото по-дълго време се търси изход от създалата се ситуация, толкова по-лоши ще бъдат последствията в дългосрочен план. Вече милиони американци са се отказали да търсят работа, а за много от тях е вероятно да не започнат работа никога отново.

Безработицата сред младежите е на нива от порядъка на 16% и е много вероятно да достигне европейските нива от 22% заради напусналите пазара на труда 1,5 млн. души. Икономическите изследвания предполагат, че тези техни неволи ще им създадат проблеми в бъдещото им кариерно развитие.

Бавният темп на растеж прави икономиката по-уязвима на неочаквани събития и шокове. Ако дълговата криза в Европа продължава да се изостря или пък се наблюдава нов скок в цените на петрола, това може да изправи САЩ отново пред кризисно състояние.

Засега рискът от разиграването на този сценарий е нисък. Близо четири години след края на рецесията разговорите за икономиката вече са по-оптимистични. Но това все още не с сигнал за същинско възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Специално за Ricco:"Имотният пазар, чийто колапс преди пет години предизвика финансовата криза, най-накрая показва признаци на съживяване. " => - до тук виждаш ли връзката м/у цените на имотите и финансовата стабилност/икономика на дадена страна? - ФЕД стартира количествените улеснения и изкопуване на проблемни имоти от банките =>"Изглежда, че икономиката е започнала да се стабилизира. ""Експертите очакват стабилизирането да продължи. ""Съживяването на пазара на недвижимите имоти, подкрепено със стимулите на Федералния резерв, би осигурило икономически тласък. " - изясни ли се връзката м/у икономика и цени на имоти? - тук има един по-тънък момент, но само ще го загатна - без подробности:Големината на промяната на икономиката е свързана с промяната на цените на недвижимите имоти, но и промяната на цените на недвижимите имоти, определят големината на промяната на икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
САЩ никога няма да имат икономика, докато са основен източник за частната армия за пушечно месо. Да не са луди, оправят икономиката и няма войници. Не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още