IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на САЩ се свива по-бързо от очакваното

Конгресната бюджетна служба прогнозира, че дупката в хазната ще намалява до фискалната 2014 г., а от 2015 г. пак ще започне да се разширява

10:02 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Дефицитът на САЩ се свива по-бързо от очакваното

Бюджетният дефицит на САЩ се понижава по-бързо от очакваното заради възстановяването на американската икономика от кризата, което подкрепя приходите в хазната, съобщава FT.

Конгресната бюджетна служба прогнозира, че през фискалната 2013 г. дефицитът ще се понижи до 642 млрд. долара, което е 4% от брутния вътрешен продукт (БВП). Числото е с 203 млрд. долара по-малко спрямо предишната прогноза на службата отпреди три месеца.

Очаква се също така през фискалната 2014 г. дефицитът на САЩ да продължи да намалява, достигайки 3,4% от БВП, а през 2015 г. да се свие до 2,1%, преди отново да започне да нараства.

Новата прогноза за данъчните постъпления е с над 100 млрд. долара по-добра от предходната заради възстановяването и по-високите данъци, очакват се и повече приходи от държавните ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac, които бяха спасени в самото начало на кризата. 

Ако прогнозата се реализира, това ще намали натиска върху Белия дом и Конгреса да намерят решение за дългосрочно рязко свиване на разходите. Освен това вероятно ще бъде отложена във времето и датата на достигането на тавана на дълга.

Подобряването на икономическите индикатори премахва и необходимостта от допълнителни съкращения на разходите, както и увеличения на данъците.

Републиканците обаче продължават да настояват за още икономии, макар и да не са направили конкретни предложения засега. През следващите седмици ще започне и новият кръг преговори за увеличаването на тавана на американския дълг.

Обама и демократите в Конгреса искат по-безболезнена процедура и предупреждават, че евентуална битка и протакане може да нажежи отново пазарите и да доведе до понижаване на кредитния рейтинг на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още