IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на Фед: Икономическата перспектива остава несигурна

След 3-4 месеца ще имаме много по-добро усещане за това дали икономиката е достатъчно силна, за да преодолее фискалната спирачка, смята Уилям Дъдли

17:46 | 22.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Представител на Фед: Икономическата перспектива остава несигурна

Членовете на Комисията за открития пазар към американския Федерален резерв ще имат нужда от 3-4 месеца, преди да си изяснят дали икономиката ще може да преодолее спирачката на фискалната политика, заяви президентът на подразделението на централната банка на САЩ в Ню Йорк Уилям Дъдли в интервю за Bloomberg.

„Мисля, че след 3 или 4 месеца ще имаме много по-добро усещане за това дали икономиката е достатъчно силна, за да преодолее фискалната спирачка, или не“, изтъкна той.

Коментарите му предполагат, че по-голямата част от членовете на комисията не са готови да изоставят досегашната си позиция за монетарната политика. Част от тях обаче вече притискат централната банка да свие покупките на облигации на заседанието на комисията през юни.

По думите на Дъдли възможно е покупките на облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на обща стойност 85 млрд. долара месечно да бъдат свити, „ако икономиката се представя по-добре и ако пазарът на труда продължи да се подобрява“ на фона на затегната бюджетна политика. „Наистина зависи от това как ще се променя икономическата перспектива. Прекалено рано е да се вземе категорично решение“, смята той.

Според него свиването на покупките на активи от страна на Фед не би представлявало „затягане“ на политиката, а само „по-слабо стимулиране“.

Ако американската икономика се разширява с темпо между 2% и 2,5%, това би било „доста добро представяне, като се има предвид размерът на ограниченията, който наблюдаваме при фискалните власти“, подчерта той.

Дъдли отбеляза, че не е сигурен какво ще се случи с икономическата перспектива в краткосрочен план, защото наистина не разбира добре как ще се отрази пряката борба между подобряващата се икономика и фискалната спирачка през следващите няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Уилям, Уилям,Дъдли,Дъдли и ти си един разбирач ама.... само за бастондата плачеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още