IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ все още са изправени пред опасни нива на бюджетния дефицит

Редуцирането на бъдещите дефицити и покачващите се нива на държавния дълг изискват увеличение на приходите от данъци, пише Мартин Фелдстейн

17:50 | 09.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Мартин Фелдстейн, професор по икономика от Харвардския университет.&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартин Фелдстейн, професор по икономика от Харвардския университет. Снимка: Ройтерс

Хвърляйки поглед напред, Бюджетната служба предупреждава, че комбинацията от застаряващо население и увеличените медицински разходи ще предизвикат неимоверно покачване на дефицита. Влияние ще окажат и високите разходи за пенсионните и здравните услуги за пенсионерите със средни доходи. Според Службата без законодателни промени до 2037 г. дефицитът ще бъде 17% от БВП, а дългът ще се покачи до 195% от БВП.

Големият по размер и постоянно покачващ се държавен дълг представлява опасност за здравето на икономиката. Високите разходи за обслужване на дълга изискват увеличение на данъците, което ще се отрази на импулса за възстановяване и ще затрудни икономическия растеж. В края на десетилетието само за да платят лихвите по държавния си дълг САЩ ще трябва да намерят сума, еквивалентна на повече от една трета от приходите, които носят персоналните данъци.

Чуждите инвеститори сега притежават повече от половината от този дълг. Лихвата, която им се полага, изисква САЩ да изнасят повече стоки и услуги, отколкото те получават от останалия свят. За целта е необходима обезценка на долара. Това ще направи американските стоки и услуги по-привлекателни за чуждестранните купувачи. От друга страна това пък чуждите стоки и услуги ще станат по-скъпи за американските потребители. Обезцененият долар ще понижи и стандарта на живот.

Големите нива на държавния дълг също ограничават възможностите на правителството да отговори на заплахите, породени от военните действия и обратите в икономиката. Това прави САЩ уязвими на промените в настроенията на финансовите пазари. От тях вече пострадаха страните от ЕС.

Редуцирането на бъдещите дефицити и ревизирането на покачващите се нива на държавния дълг изискват увеличение на приходите от данъци и забавяне действието на правителствените програми в пенсионната и здравната система. Ръст в събираемостта на данъците може да се постигне без да се увеличават пределните данъчни ставки. За целта трябва да се ограничат данъчните субсидии, които са регламентирани в сегашния данъчен кодекс.

Забавянето на действието на програмите за пенсиониране и здраве за пенсионерите със средни доходи не може да бъде осъществено рязко. То трябва да започне, като първо се обърне внимание на хората, които след десет години ще се пенсионират. За да има ефект, изпълнението на реформите трябва да започне сега.

За съжаление, самодоволството относно бъдещите бюджетни дефицити, ако не невъзможно, то поне прави трудно приемането на законодателните мерки за балансиране дефицита на САЩ. Важно за политиците, но и за обществото, е да разберат реалните фискални перспективи и последствията, които високите нива на дефицит ще предизвикат, ако не бъдат предприети спешни мерки. Поставянето на проблемите на заден план само ще затрудни разрешаването им в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
hagan
преди 10 години
в историята на света има един начин за намаляване на дефицит и той е събиране на повече приходи спрямо разходите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Бил при Рейгън? Значи не е нито комунист, нито социалистНещо да кажете, юнаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Бил при Рейгън? Значи не е нито комунист, нито социалистНещо да кажете, юнаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още