IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BoA и Бернанке осигуриха зелено начало на Wall Street*

Повечето пазарни участници са се примирили с факта, че количествените улеснения си отиват, отбеляза анализатор

17:39 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BoA и Бернанке осигуриха зелено начало на Wall Street*

Американските борси започват сесията в сряда с повишения. Ръстовете бяха породени от оповестените по-рано през деня бележки на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, от които стана ясно, че централната банка може да започне да намалява обема на изкупуваните облигации още през тази година.

Бенчмаркът Dow Jones добавя 23,89 пункта, или 0,2%, до 15 475,74 пункта. Широкият индикатор S&P 500 се повишава с 5,91 пункта, или 0,4%, до 1 682,17 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite е нагоре с11,77 пункта, или 0,3%, до 3 610,27 пункта.

Според оповестената преди отчета на централния банкер пред Камарата на представителите информация, Бернанке ще потвърди, че месечната програма на Фед за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара може да бъде ограничена или допълнително удължна в зависимост от икономическия климат.

"Краткосрочните участници на пазара разчитат коментарите на Бернанке като израз на една по-мека позиция", заяви Марк Чандлър, ръководител на отдела за глобални валутни стратегии в Brown Brothers Harriman.

"Повечето пазарни участници са се примирили с факта, че количествените улеснения си отиват, така че може да станем свидетели на преход към ентусиазъм за икономиката и ръст на печалбите", заяви Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank, цитиран от MarketWatch.

Междувременно протоколът от заседанието на Английската централна банка през юли показа, че всички членове са гласували в полза на запазването без промяна на програмата на изкупуване на държавни облигации. Три от деветте централни банкери дори са предложили засилване на стимулите.

Акциите на Bank of America (BoA) поскъпват с 1,4%, след като банката обяви близо 70-процентов ръст на печалбите си през второто тримесечие, надхвърляйки очакванията на анализаторите.

Ценните книжа на American Express Co. са надолу с 3,7%, след като Financial Times цитира законопроект на Европейската комисия, според който ще бъде предложено въвеждането на горна граница от 0,2% за транзакционните такси по дебитните и кредитните карти.

Акциите на Intel Corp. губят минималните 0,1% малко преди оповестяването на финансовите резултати на технологичната компания за приключилото на 30-и юни тримесечие.

По-късно през деня се очаква и други компании да публикуват отчетите си, в това число EBay Inc., American Express и International Business Machines Corp.

Инвеститорите са вперили погледи и в конференцията "Delivering Alpha", организирана от CNBC и Institutional Investor в Ню Йорк, която събира най-влиятелните ръководители на хедж фондове в света.

Фючърсите върху суровия петрол WTI се търгуват с понижение от 0,14 долара до 105,86 долара за барел, докато цената на златото скача с 0,3% до 1 294,70 долара за тройунция на Нюйоркската борса.

* Данните са актуални към 17:05 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още