IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Задава се „дори още по-тежка катастрофа“

Светът плува върху изкуствено море от пари, което някой ден ще изчезне и моментът наближава, предупреждава инвеститорът

14:48 | 04.10.13 г. 40
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джим Роджърс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джим Роджърс. Снимка: Архив Ройтерс

Посланието на Джим Роджърс към американските инвеститори е само в две думи: „Бъдете предпазливи“, съобщи CNBC.

“САЩ е най-задлъжнялата нация в историята на света“, заяви Роджърс. „Може и да има много силен подем на борсите в САЩ, но той не се основава върху реалността. Бих окуражил инвеститорите да разберат, че са в рая на глупците, да бъдат предпазливи, а когато хората започнат да пеят хвалебствия, да кажат: „Вече съм бил на такова тържество и знам, че трябва да си тръгвам“, добави той.

За него е само въпрос на време фондовият пазар в САЩ да изпадне в огромни проблеми заради програмата на американския Федерален резерв за стимулиране на икономиката и нейните подобия по света.

„На първо място – през цялата история на САЩ са се случвали спадове на всеки 4 до 6 години. Това означава, че в един момент през следващите няколко години – най-много 3 – отново ще си имаме проблеми, породени от някаква причина“, смята инвеститорът. „Например имахме 2001 и 2002 г., а след това през 2007-2009 стана много по-зле. Е, следващият път се очертава да е още по-лошо, тъй като нивото на дълга е много, много по-високо. По едно и също времe всяка държава увеличава своя дълг“, обосновава се той.

Стимулиращите мерки на централните банки като например покупките на активи с напечатани пари повишават цените на активите в краткосрочен план. Според Роджърс обаче това е всичко, което те могат да направят.

„Това е първият случай в познатата ни история, в която всяка голяма централна банка в света печата пари, така че светът се държи върху изкуствено море от пари. Е, някой ден това изкуствено море ще изчезне и когато това стане, катастрофата ще бъде още по-тежка. Да, този момент се приближава“, категоричен е той. „Ако бях достатъчно умен, за да съм наясно кога ще се случи това, щях да забогатея“, изтъква инвеститорът.

Всъщност въпреки че предрича катастрофа, той все още не съветва инвеститорите да продават. „Не виждам причина да се прибързва и да се продават акции сега заради тези изкуствени събития, които се случват“, отбелязва инвеститорът. „Не купувам американски акции в момента, но и не залагам срещу тях, тъй като се опасявам, че може да се стигне до огромен балон. Така че седя и наблюдавам“, обяснява позицията си той.

А какво би го убедило да продава? „Ако пазарът се разшири двойно през следващите 6 или 8 месеца, както се е случвало в миналото, ще ми се наложи да се замисля дали да не скъсявам“, коментира Роджърс. Но дотогава „заради несигурността – най-малко в моята глава – няма да предприемам нищо“, уточнява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 11 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
образно казано, проблемът е започнал с подмяната на икономическия "бог". крайната цел на икономическата дейност. ефективното разпределение на ресурсите с печалбата. сега следва едно дълго и мъчително осъзнаване къде сме, защо сме и до кога може да сме :) ще се намерят механизми, ресурси и валути, които да изиграят ролята на "твърда земя", но не и на 100%. Задлъжнялостта е толкова голяма, че няма начин да бъде изплатена на 100% без тоталитарност, ограничаване на всички свободи и масово заробване. Макар че това също е начин за поумняване ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Струва ми се по-скоро обратното: инфлацията е тази, която "отписва" дългове. Защото в общия случай, ако имаш дългове, то значи нямаш кеш, в най-добрия случай имаш "стоки" или си в състояние да произведеш такива, така инфлацията(ръст на цените на "стоките") ще ти помогне с реализацията на по-малко от наличните ти стоки да покриеш по-голяма част от дълга. Такава ситуация може да настъпи при "подходяща" потребителска среда, с други думи казано: здрава експанзия на потребителското кредитиране (нещо, което към момента не виждам да се задава).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
mos70
преди 10 години
Чрез инфлaция ще си приберaт печaлбaтa********************Това ще е куха печелба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
zdravko1
преди 10 години
Чрез инфлaция ще си приберaт печaлбaтa. Тaкa и мишкaтa цялa и лaборaнтa доволен, че нямa дa му измрaт мишките и ще продължи с експериментите :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
На мрежата на Телеком Австрия са с контрол на съзнането-много политици и бизнесмени с импланти, свързани с нервите. Помните ли как Телеком Австрия дадоха 1 млн, на Станишев и как Австрииски канцлер подаде оставка за подкупи в Австрия от телекома. Истината е че това е организирана престъпност с милaрдери за политическо влияние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
не е това целта - обратната е ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Инфлацията не е проблем в ситуация на повсеместно печатане. По-големия проблем е кой първи ще напечата... от там и проблема от който също сън не ги лови - силна волатилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ама защо никой не иска да приеме че това не е случайно - напротив - така е заложено за да последва случващото се! Изтърка ми се клавиатурата а това е само началото...А всички обясняват от "своята позиция" как най-лесни можело да се излезе... ама ако "този" не иска да се излезе лесно?? Субективизма ще ви погуби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
От коя позиция разсъждаваш - на лаборанта или на лабораторната мишка? - щото мисля, че експериментите не се провеждат от лабораторната мишка... ама може и да бъркам :))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още