IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумение за тавана на дълга на САЩ може да има още днес

Най-вероятно той ще бъде вдигнат с толкова, колкото е необходимо за покриване на задълженията на страната поне до средата на идния февруари

10:03 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Споразумение за тавана на дълга на САЩ може да има още днес

Вчера лидерът на демократите в Сената Хари Рийд и неговият колега републиканец Мич Макконъл приключиха дългите разговори с оптимизъм, след като изтече информация за какво точно са преговаряли, предава CNBC.

„Постигнахме забележителен прогрес“, каза Рийд в края на сесията на Сената, провела се в деня на национален празник в САЩ. „Надяваме се, и с доза късмет, че вероятно утре ще бъде светъл ден“, продължи той, насочвайки вниманието, че именно днес двете партии ще постигнат сделка.

Според източници на CNBC, запознати с преговорите, планът, който е бил обект на дискусии, най-вероятно ще сложи край на блокирането на правителството, което навлиза в своята трета седмица. Също така ще бъде вдигнат таванът на дълга с толкова, колкото е необходимо за покриване на задълженията на страната поне до средата на месец февруари 2014 г.

Правителствените операции ще бъдат финансирани до средата на януари, запазвайки затегнатите мерки за разходите, които влязоха в сила през март. Планът предвижда нов кръг от преговори за бюджета, с които ще бъде направен опит да бъде постигната сделка до края на годината.

Но докато преговорите между Рийд и Макконъл все още продължават, то е възможно условията да претърпят промени, коментират сътрудници на Сената.

По всичко личи, че демократите са се оттдръпнали от планираните промени в закона за здравеопазването, предложени от президента Барак Обама. Точно тук те могат да срещнат яростната съпротива на консервативните републиканци в Камарата на представителите , които настояваха приемането на промените в т.нар. “Obamacare” да се забави. Това бе тяхното условие, за да подкрепят продължаване на държавното финансиране.

Представителят на мнозинството Ерик Кантор сподели пред репортери, че във вторник републиканците ще проведат среща на закрити врати, за да обсъдят как ще действат занапред.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър най-вероятно ще изрази своето несъгласие. Ако той се опита да прокара законопроекта въпреки яростната съпротива на консерваторите, той ще застраши поста си на лидер на републиканците във Вашингтон. Бейнър обаче не е коментирал публично преговорите в Сената.

Дори и да бъде сключена сделка днес, остава неясно кога Конгресът ще приеме закон, с който да избегне наближаващия на 17 октомври фалит.

Заради несигурността относно състоянието на финансите на САЩ банките и фондовете на паричния пазар вече отбягват да купуват някои държавни ценни книжа, които се използват като обезпечение за краткосрочни заеми и при много други сделки.

"Тази седмица ще бъде третата от началото на затварянето на правителството, което бе напълно ненужно. Ще имам възможността да се срещна отново с лидерите в Конгреса следобед. Отново ще настоявам да отворят правителството и да направят така, че американското правителство да плаща сметките си", заяви междувременно президентът Барак Обама.

Вижте още във видео материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още