IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобелов лауреат: Американската икономика е „тежко болна“

Ако сме стартъп предприемачи, ще имаме нужда от повече адвокати, отколкото инженери заради многото правила, смята Едмънд Фелпс

08:43 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Нобелов лауреат: Американската икономика е „тежко болна“

Каращите се американски политици не успяват да помогнат на „тежко болната“ икономика на страната, заяви носителят на Нобеловата награда за икономика през 2006 г. Едмънд Фелпс, цитиран от CNBC.

Професорът по политическа икономия в нюйоркския Колумбийски университет смята, че обсъжданията около бюджетната безизходица представляват „увлекателно“ отклонение от много по-сериозните проблеми в САЩ като отслабващата конкурентоспособност и иновациите.

„Мащабната картина е, че американската икономика е твърде болна от известно време – след 70-те години на ХХ век – и симптомите за това са ниската заетост и коефициент на икономическа активност, както и бавният растеж и вероятно ниската удовлетвореност от работата. Никой не посочва какво би могло да направи правителството и какво трябва да направи, за да бъде преодолян този проблем“, каза Фелпс.

Той добави, че правителството подкрепя тромави компании чрез изключения и регулаторни рамки, които увеличават препятствията за навлизане в съответния бранш.

„Нови компании не успяват да се задържат в браншове, в които тези гигантски компании вече са се настанили. Дори стартъпите, насочени към създаване на нови индустрии, са обременени с такъв гъсталак от правила, че, както каза някой, ако бяхме стартъп предприемачи сега, щяхме да имаме нужда от повече адвокати, отколкото инженери ... Правителството нанася огромни щети и не успява да помогне на тежко болната икономика“, подчерта Нобеловият лауреат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още