IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да се присъединят към Германия в Пантеона на фалитите

Съвсем скоро предстои да разберем дали САЩ ще напишат още една страница от световната икономическа история

10:48 | 15.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ може да се присъединят към Германия в Пантеона на фалитите

Ако САЩ обявят невъзможност да изплащат своя дълг, американското правителство ще бъде първото западно правителство, което ще фалира, след като преди 80 години това се случи с нацистка Германия, пише Bloomberg.

На 6 май 1933 г. Германия едностранно престана да прави плащания върху дългосрочните си заеми – само три месеца, след като Адолф Хитлер бе провъзгласен за канцлер. Неплатежоспособността помогна на Хитлер да затвърди мощта си в последвалите години на политическа нестабилност, през които страдащата държава се бореше със смазващите си дългове.

Задълженията по репарациите, стоварили се върху Германия, която през 1913 г. бе третата най-голяма икономика в света, породиха хиперинфлацията, блокирането на плащанията и на правителството, които увеличиха мощта на нацистите. Това просто показва как прекомерните дългове са причината за гражданската война и деспотизма, които опустошиха Флоренция, след като кралят на Англия Ричард Трети отказа да погасява заемите си от държавните банки през 1339 г. и за Революцията от 1789 г., която бе вследствие на фалитите на Франция от 1770 г. и 1788 г.

Невъзможността на най-голямата икономика в света да изплаща своя дълг в един свързан помежду си, глобализиран свят ще имат унищожителни последици, които могат да причинят загуби на фондовите пазари от Бразилия до Цюрих и да сложат край на пазара на заемите, обезпечени с облигации, който е на стойност от 5 трлн. долара. Лихвените проценти ще се покачат, ролята на долара като резервна валута ще бъде поставена под съмнение, а американската и световните икономики ще бъдат изправени пред риск от рецесия и потенциална депресия.

Лидерите на двете партии в Сената водят преговори за предотвратяването на фалит на САЩ, след като срокът за това изтича на 17 октомври, дори ако сенаторите блокират законодателството, за да осуетят разговорите между Белия дом и републиканците, които са стигнали до задънена улица. На 12 октомври демократите казаха, че липсата на напредък ще се отрази на финансовите пазари. По данни на Бюджетната служба на Конгреса след 17 октомври САЩ ще имат 30 млрд. долара плюс входящите приходи и ще започнат да пропускат плащания някъде между 22 и 31 октомври.

По данни на Алберт Ритшл, професор по история на икономиката в London School of Economics, Германия, залитнала под тежестта на 132-та млрд. златни марки под формата на военни репарации и със забрана за износ към пазарите на победителите, отчете редица фалити от 1922 до днес. Това принуди страната да потърси заеми, с които да изплати задълженията си. Това Ритшл нарича своеобразна Понци схема.

„Репарациите бяха в сърцевината на проблема в периода между двете световни войни. Основният въпрос е защо някои не дадоха нито стотинка на Германия заради дълговете й. Предположението трябва да бъде, че репарациите евентуално щели да изчезнат“, продължава Ритшл.

Докато корпорация, която не изпълнява задълженията си може да излезе от бизнеса, да бъде разорена, продадена на конкурент или по какъвто да било друг начин промени своята форма, фалиралите държави са друга бира. Германия отложи плащанията си, спря трансферите, реформира валутата и отписа дълг, печелейки редица споразумения от кредиторите си преди нацистите да спрат да изплащат задълженията си през 1933 г.

Според Тимъти Гайнън, професор по история на икономиката в Университета в Йейл това продължило до 1953 г., когато споразумението с Лондонския клуб облекчило трудностите нацията да изплаща репарациите си, като отложи всякакви плащания до обединението на Източна и Западна Германия през 1990 г. САЩ, нетърпеливи да се уверят, че Германия е защитната стена срещу комунизма, притиснаха кредиторите да се съгласят да облекчат дълга.

Плащанията за около 150 млн. евро по облигации, емитирани, за да финансират репарациите, приключиха през октомври 2003 г.

Според икономистите Кармен Рейнхарт и Кенет Рогоф от 1800 г. насам Германия и Франция са обявявали неплатежоспособност общо 8 пъти. Германия е голяма страна и стратегически важна, за да бъде подкрепяна от кредиторите си, но за малките държави дефолтът не приключва така добре.

И през 1979 г. САЩ не успяха да направят плащания по облигации за 122 млн. долара, като според Министерството на финансите причината била възникнал технически проблем.

Между 1790 г. до 1801 г. в САЩ са отсрочени лихвени плащания върху дълг, поет от новото федерално правителство.

17 октомври наближава. Предстои да разберем дали САЩ ще напишат още една страница от световната икономическа история. 

Кои са останалите големи държавни фалити от близкото минало вижте във видео материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Великия лаф на главния редактор към репортера:"Нямаш новина? Тогава я измисли!" хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
"през които страдащият Вермахт" - подобно малоумие може да спретне само пълен профан.1. Вермахт е армията на Германия. По времето, за което се говори е бил сведен до символична численост2. Немската държава, известна по онова време (до 33-та г.) е известна като Ваймарска република - говорим за времето, когато се е разиграла хиперинфлацията,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Батя
преди 10 години
Стига измислени статии и бръщолевене по тая тема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 10 години
Нещата вече са ясни. Вижте скока на акциите на банките от средата на миналата седмица. Споразумението, макар все още неофициално, вече е факт, а и нямаше как да бъде иначе. Честито на печелившите, които се усетиха и спечелиха 10-12% за няма и 10-ина дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още