IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притокът на ПЧИ в САЩ продължава да намалява

Президентската администрация обръща все по-голямо внимание на проблема и през тази седмица ще организира първо по рода си мероприятие за чужди инвеститори

15:30 | 28.10.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Притокът на ПЧИ в САЩ продължава да намалява

През 2000 г. САЩ са привлекли 37% от преките чуждестранни инвестиции в целия свят, докато през 2012 г. този дял е намалял до 17%, съобщава британският вестник Financial Times, цитиран от агенция Интерфакс.

През 2012 г. САЩ са привлекли 166 млрд. долара ПЧИ, което е с 28% по-малко, отколкото през 2011 г., и малко под показателя за 2010 г.

През тази година обаче ситуацията може да се влоши допълнително. За първите 6 месеца чуждите инвестиции в страната са били едва 66 млрд. долара при 84 млрд. долара през периода януари-юни 2012 г.

Изводът се налага от само себе си - инвеститорите вече не са чак толкова склонни да отдадат предпочитанията си на най-голямата икономика в света и САЩ изостават от други държави в съревнованието за световните капитали.

В тази връзка президентът на страната Барак Обама и неговата администрация си поставят въпроса как да увеличат притока на чуждестранни инвестиции.

Опитите за привличането им станаха особено очевидни след бюджетната криза в началото на октомври, която доведе до частично блокиране на дейността на федерални агенции в продължение на 16 дни. Инвеститорите започнаха да се съмняват, че правителството на САЩ е в състояние да управлява ефективно икономиката и тези съмнения увеличиха напрежението на финансовите пазари.

През тази седмица правителството ще помоли инвеститорите да не обръщат внимание на политическата парализа и слабото възстановяване на икономиката. Министерството на търговията на САЩ ще организира първото по рода си специално мероприятия за чуждестранни инвеститори, агенциите за икономическото развитие на страната и представители на всички нива на властта – от федерално до градско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Скоро отгоре ще потриват ръчички, а маймуните ще се изненадват все по-често...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 10 години
Също така, да се има предвид, че едни 100 млрд. долара през 2000-та по стойност са повече от 100 млрд. напечатани през 2012-та. Т.е. инвестициите в САЩ са още по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
мъкааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още