IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв на САЩ запазва обема на паричните стимули*

Решението на централните банкери не бе изненадващо на фона на слабите икономически данни и блокирането на правителството през октомври

20:26 | 30.10.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Федералният резерв на САЩ запазва обема на паричните стимули*

Федералният резерв на САЩ (Фед) запазва курса на настоящата си политика. С 9 гласа „за“ и един „против“ членовете на Федералната комисия за отворения пазар решиха да продължат програмата за покупка на активи в размер на 85 млрд. долара на месец, предава МarketWatch.

Изненада няма за разлика от изненадата през септември, когато Бен Бернанке шокира пазарните участници, които прогнозираха, че Фед ще съкрати обема с 10-15 млрд. долара. Незадоволителните данни за икономиката на САЩ, блокиране работата на правителството и договорката в последната минута за увеличаване тавана на дълга убедиха много икономисти, че намаляването на стимулите ще бъде отложено за 2014 г.

Високата безработица и икономическата политика на Вашингтон все още спъват растежа. Тези са аргументите, с които централните банкери обясняват защо ще продължат да се придържат към поетия курс. Въпреки това Фед за пореден път характеризира напредъка на американската икономика като „умерен“, а трудовият пазар е показал „леко подобрение“.

От централната банка потвърдиха, че чакат безработицата да падне до около 6,5% от текущото ниво от 7,2%. По същото време въпреки колебанията, дължащи се на измененията в цените на енергията, инфлацията все още е под целта от 2%.

Комитетът по парична политика признава, че евентуално задържане на инфлацията под целта за дълго време може да представлява риск за икономиката. Фед обаче очаква инфлацията да се покачва и в средносрочен план да се върне към поставената цел.

Като друга причина да следва настоящия курс на паричната политика, за пръв път от известно време Фед изтъква доказателствата, че възраждащия се жилищен сектор е забавил до известна степен своя темп на растеж.

Бен Бернанке и компания затвърдиха намерението си да чакат „още доказателства, че напредъкът на икономиката ще бъде устойчив преди да намалят обема на месечните покупки“.

Президентът на Федералния резерв в Канзас Сити Естер Джордж единствена е гласувала "против". Тя изрази загриженост, че високият размер на паричните стимули повишава риска от възникването на бъдещи икономически и финансови дисбаланси и с течение на времето могат да увеличат дългосрочните инфлационни очаквания.

Впечатление прави, че в съобщението на Федералната комисия за отворения пазар не се споменава нищо за политическите събития в САЩ през октомври. Фокусът е поставен върху данните за икономиката. Може би стълкновенията във Вашингтон ще натежат на заседанието на Фед през ноември, когато едва ли нещо ще се промени.

След новината водещите борсови индекси в САЩ регистрират понижения. Dow Jones Industrial Average се смъква с 0,43% до 15612,66 пункта. S&P 500 се понижава също с толкова до 1764.26 пункта. Nasdaq Composite отчита спад от 0,5% до 3932,73 пункта.

* Актуализирано в 21:10 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 3
Димитър Вучев
преди 10 години
Затоплят почвата за идването на Йелън, която с първия си ход ще вдигне стимулите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
i1939
преди 10 години
Да исторически, печатането на пари е водело само до тотален банкрут накрая.Интересно е обаче да се почертае, че наливането на ликвидност в системата помогна изключително много на Великобритания, която успя благодарение на безконтролното печатане да запази стандарта на поданиците си и да запази ръста в икономиката си. Облагодетелствани от експанзивната и политика са не само, инвестиционните банки, а и дребният и среден бизнес. Дали дългосрочно този способ ще се окаже толкова ефективен колкото краткосрочно и средносрочно е трудно да бъде прогнозирано. За разлика от ЕС, която води малко по различна и нефеективна полтика на безконтролно вливане на ликвидност, то Британската е много ползотворна за всички на Острова в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
deant
преди 10 години
"Никога масовото печатане на пари не е помагало, но това не пречи да продължаваме да пробваме" сентенция от някъде из нета, не помня къде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
От утре започва пъшкането и охкането за другия месец - няма да има празно повече... и още ще накъсяват периодите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още