IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Кенеди - добър или велик президент?

Каква е оценката на историята точно 50 години след убийството на американския лидер

08:30 | 22.11.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джон Кенеди - добър или велик президент?

22-и ноември ще отбележи 50-годишнината от убийството на американския президент Джон Кенеди. За съвременниците му това бе едно от онези събития, които са толкова шокиращи, че човек си спомня къде точно е бил и какво е правил, когато е научил новината.

"Аз слизах от влак в Найроби, когато видях заглавията", пише за сайта project-syndicate.org Джоузеф Най, професор от Харвард, бивш ръководител в Министерството на отбраната и бивш председател на националния разузнавателен съвет. Той е автор на „Президентското лидерство и създаването на американската ера“.

Кенеди бе само на 46 г., когато бе убит в Далас от Лий Харви Осуалд, недоволен бивш морски пехотинец, дезертирал в полза на Съветския съюз. Макар че Кенеди бе тормозен от болести, той изграждаше образ на млад и енергичен, което усили драмата и горчивината от неговата смърт.

Мъченическата му кончина накара много американци да издигнат Кенеди до пиедестала на много велики американски президенти като Джордж Уошингтън и Ейбръхъм Линкълн. Историците обаче бяха по-сдържани в своите оценки. Критиците сочеха понякога разюзданото му сексуално поведение, скромния му законодателен принос и неспособността му да подкрепи думите си с дела.

Макар Кенеди да говореше за граждански права, данъчни съкращения и намаляване на бедността, неговият наследник Линдън Джонсън бе този, който използва мъченическия статут на Кенеди, както и собствените си далеч по-впечатляващи политически умения, за да прокара исторически законодателни промени в тези области.

Проучване от 2009 г., проведено сред 65 американски изследователи на президентската институция, класира Кенеди като шестия най-важен президент в историята, докато скорошно изследване на британски експерти по американска политика го поставиха на 15-то място. Това е впечатляващо постижение за президент, който бе на власт по-малко от три години, но какво всъщност свърши той и дали историята щеше да го оцени различно, ако бе оцелял?

В книгата „Президентското лидерство и създаването на американската ера“ Най разделя президентите на две категории – такива с трансформиращи цели, преследващи мащабна визия за големи промени, и други, фокусирани върху оперативни въпроси, които се грижат „влакът“ да е в релсите и да се движи навреме.

Тъй като Кенеди беше активист и голям оратор с вдъхновяващ стил, той би трябвало да е трансформиращ президент. В кампанията си през 1960 г. той обещаваше „да накара страната да се движи отново“.

Във встъпителното си слово като президент Кенеди призова за жертвоготовност - „Не питай какво страната ти може да направи за теб, а какво ти за нея“. Той създаде програми като Корпуса на мира и Алианса за развитие с Латинска Америка, и постави САЩ на пътя за пращане на човек на луната до края на 60-те години.

Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Достатъчно е човек да хвърли бегъл поглед към списъка на хората, които заемаха (и заемат в момента) президентския пост, след JFK: Рони Рейгън, .... Клинтон, ... Дж. Дабъл Ю, .... БатОбама, ...... не знам , имам чувството, че изреждам имена на клоуни, неже ли на президенти на уса. И щом тенденцията е толкова ясно наблюдаема, значи е следствие на целенасочени действия и план и по всичко личи, че повратната точка за хода и реализацията на този план е отстраняването на дж.ф.к. Реалната власт слиза все по-назад зад кулисите, а пред очите на хората се върти калейдоскоп от нелепи фигуранти и откровени карикатури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
маймуните приличат достатъчно добре не хора все пак ;)))Иимат достатъчно "акъл", да възприемат правилно и пълноценно субективизма :)))Определено "МишлетаТА и БройлериТЕ" са по-трудни за контролиране от субективно "мислещите" маймуни!;))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Мда... това са особено важни факти около личността на Джон Кенеди. Хората наистина много са били ощетени в представата си си за един от най-ярките политици на 20-ти век!@ivanoff, какви маймуни бе, човече! Мишлета! Бройлери! Дай им да се завират под завивките и в килерите на хората и от време на време им пускай под масата по некой залък, за да ги държиш online... хахаха... Вече всички пъпчиви пубери знаят за Хитлер и Сталин само, че били психопати, а Ленин бил умрял от сифилис! Това е абсолютно достатъчно за отглеждане в кафез. Майнуните все пак имат повече интелектуални нужди! хахаха...За малкото човече хоризонтът е в паницата на ближния! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
mia11
преди 10 години
Мисля, че други версии, които са пробутвали и хвърчат из пространството, са разни истории с НЛО, на които е искал да даде широка гласност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
Кенеди в много отношения няма нищо общо с представата, която хората имат за него.Бил е почти инвалид заради травма в гръбначния си стълб. Във всяка кола, в която е пътувал е имало скрит комплект патерици (под голямата задна седалка), с които се е придвижвал, когато е нямало кой да го снима.Имал е неизлечимо заболяване на надбъбречната жлеза (откъдето идва постоянния му бронзов загар). По негово време откриват индустриалното производство на химично синтезирания кортизон, с който веднага започват да се опитват да лекуват надбъбречната му жлеза. Един от силните странични ефекти от лечението с този химикал е силното и неутолимо сексуално желание, което превръща в нещо като абсолютен сексуален хищник. Едва ли има друг президент в историята, на която и да било страна, който така силно да е излагал на различни опасности президентската институция, за да може да бъде постоянно с *** (често по 2 наведнъж).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
"Другото е версии за невежи, неосведомени и/или ***. " - за субективно "мислещи" маймуни :))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
Кенеди е народния президент. Единствения. Използва сребърния резерв на държавата да сече държавни монети. Златния бе конфискуван от частните ФЕД-ови банки и си печатаха зелените вестникарски хартийки. Кенеди поиска да спре частната печатница и го гръмнаха. Другото е версии за невежи, неосведомени и/или ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още