IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Кенеди - добър или велик президент?

Каква е оценката на историята точно 50 години след убийството на американския лидер

08:30 | 22.11.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джон Кенеди - добър или велик президент?

Въпреки своя активизъм и реторика обаче Кенеди бе по-скоро предпазлив, отколкото идеолог като личност. Вместо обаче да сме критични към него, че не е оправдал своята реторика, ние трябва да сме благодарни, че в критични ситуации той бе благоразумен и оперативен, а не идеолог и трансформативен. Най-голямото постижение на краткото президентство на Кенеди е овладяването на Кубинската ядрена криза през 1962 г., която вероятно бе най-опасният момент в зората на ядрената ера.

Кенеди определено може да бъде обвиняван за провалената инвазия в кубинския Залив на прасетата и последвалата операция Мангуста – тайният опит на ЦРУ срещу режима на Кастро, който убеди СССР, че неговият съюзник е под заплаха. Кенеди обаче се поучи от провала си в Залива на прасетата и изработи задълбочен процес за управление на кризата, последвала разполагането на съветски ядрени бойни глави в Куба.

Много от съветниците на Кенеди, както и военни лидери, настояваха за въздушни удари и инвазия, която сега знаем, че можеше да накара съветските военни командири да използват тактическите си ядрени оръжия. Вместо това Кенеди печелеше време и запази ходовете си, докато преговаряше с лидера на СССР Никита Хрушчов. Съдейки по агресивните коментари на тогавашния вицепрезидент Линдън Джонсън, изходът на кризата можеше да бъде много по-лош, ако Кенеди не бе президент.

Кенеди извлече поуки и от самата ядрена криза. На 10 юни 1963 г. той произнесе реч, насочена към намаляване на напрежението, предизвикано от Студената война. „Аз говоря за мира като за необходимата разумна цел на разумния човек." Макар президентската миротворческа визия да не бе нова, Кенеди я следваше чрез договаряне на първото споразумение за контрол над ядрените оръжия – Договорът за ограничена забрана на ядрените опити.

Големият въпрос, който остава без отговор около президенството на Кенеди и това как убийството му се отрази на американската външна политика, е какво би направил той относно войната във Виетнам. Когато Кенеди стана президент САЩ имаха няколкостотин човека в Южен Виетнам. Той увеличи този брой до 16 хил., а при Джонсън американските войски достигнаха 500 хил.

Много поддръжници на Кенеди твърдят, че той никога не би допуснал подобна грешка. Кенеди обаче подкрепи преврат за отстраняване на президента на Южен Виетнам Нго Дин Дием и остави на Джонсън влошаваща се ситуация и група от съветници, които бяха против изтеглянето. Някои ревностни привърженици на Кенеди, като историкът Артър Шлезинджър и Тиодор Соренсен, който пишеше речите не Кенеди, твърдят, че той е смятал да се изтегли от Виетнам, след като бъде преизбран през 1964 г. и че е казал на сенатора Майк Мансфийлд, че това е неговият план. Скептиците обаче изтъкват, че Кенеди винаги е говорил публично за доминация във Виетнам. Въпросът остава отвоерен.

По мое мнение Кенеди бе добър, но не и велик президент, пише Джоузеф Най. Това, което го направи добър бе не просто способността му да вдъхновява другите, но неговото благоразумие, когато ставаше въпрос за сложни външнополитически въпроси. Трябва да сме щастливи, че в повечето време той бе оперативен, а не трансформативен във външната политика. Нещастни сме обаче, че го загубихме след само хиляда дни начело на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Достатъчно е човек да хвърли бегъл поглед към списъка на хората, които заемаха (и заемат в момента) президентския пост, след JFK: Рони Рейгън, .... Клинтон, ... Дж. Дабъл Ю, .... БатОбама, ...... не знам , имам чувството, че изреждам имена на клоуни, неже ли на президенти на уса. И щом тенденцията е толкова ясно наблюдаема, значи е следствие на целенасочени действия и план и по всичко личи, че повратната точка за хода и реализацията на този план е отстраняването на дж.ф.к. Реалната власт слиза все по-назад зад кулисите, а пред очите на хората се върти калейдоскоп от нелепи фигуранти и откровени карикатури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
маймуните приличат достатъчно добре не хора все пак ;)))Иимат достатъчно "акъл", да възприемат правилно и пълноценно субективизма :)))Определено "МишлетаТА и БройлериТЕ" са по-трудни за контролиране от субективно "мислещите" маймуни!;))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Мда... това са особено важни факти около личността на Джон Кенеди. Хората наистина много са били ощетени в представата си си за един от най-ярките политици на 20-ти век!@ivanoff, какви маймуни бе, човече! Мишлета! Бройлери! Дай им да се завират под завивките и в килерите на хората и от време на време им пускай под масата по некой залък, за да ги държиш online... хахаха... Вече всички пъпчиви пубери знаят за Хитлер и Сталин само, че били психопати, а Ленин бил умрял от сифилис! Това е абсолютно достатъчно за отглеждане в кафез. Майнуните все пак имат повече интелектуални нужди! хахаха...За малкото човече хоризонтът е в паницата на ближния! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
mia11
преди 10 години
Мисля, че други версии, които са пробутвали и хвърчат из пространството, са разни истории с НЛО, на които е искал да даде широка гласност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
Кенеди в много отношения няма нищо общо с представата, която хората имат за него.Бил е почти инвалид заради травма в гръбначния си стълб. Във всяка кола, в която е пътувал е имало скрит комплект патерици (под голямата задна седалка), с които се е придвижвал, когато е нямало кой да го снима.Имал е неизлечимо заболяване на надбъбречната жлеза (откъдето идва постоянния му бронзов загар). По негово време откриват индустриалното производство на химично синтезирания кортизон, с който веднага започват да се опитват да лекуват надбъбречната му жлеза. Един от силните странични ефекти от лечението с този химикал е силното и неутолимо сексуално желание, което превръща в нещо като абсолютен сексуален хищник. Едва ли има друг президент в историята, на която и да било страна, който така силно да е излагал на различни опасности президентската институция, за да може да бъде постоянно с *** (често по 2 наведнъж).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
"Другото е версии за невежи, неосведомени и/или ***. " - за субективно "мислещи" маймуни :))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
Кенеди е народния президент. Единствения. Използва сребърния резерв на държавата да сече държавни монети. Златния бе конфискуван от частните ФЕД-ови банки и си печатаха зелените вестникарски хартийки. Кенеди поиска да спре частната печатница и го гръмнаха. Другото е версии за невежи, неосведомени и/или ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още