IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските служби са шпионирали и платформите на най-големите онлайн игри

Guardian публикува нови скандални сведения от документите, предоставени от Едуард Сноудън

10:32 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските служби са шпионирали и платформите на най-големите онлайн игри

Британският вестник Guardian публикува нови скандални сведения за подслушванията в САЩ и следенето на интернет комуникацията. Данните отново са от документите, предоставени от бившия агент на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън.

Изданието разкри, че агенти под прикритие са събирали информация за потребителите на най-известните масови онлайн игри в света World of Warcraft и Second Life.

В доклада се посочва, че ако игрите бъдат използвани правилно, те могат да предоставят огромно количество информация. Ето защо службите започнали проследяването на игрите още през 2008 г.

Според американското разузнаване игрите могат да представляват платформа, която е изключително удобна за комуникация между участници в организирани престъпни групи и терористи.

В игрите службите виждат възможност за създаване на мрежа от информатори. Това би могло да се случи чрез изграждането на близки взаимоотношения между играчите и агентите.

Разследвани са били и притежатели на игрални конзоли Xbox. Компанията Blizzard Entertainment отрече някога АНС да е искала от нея позволение, за да може да събира данни за потребителите на нейните игри.

От своя страна от Агенцията за национална сигурност не са коментирали виртуалния шпионаж.

Наскоро големите технологични компании, включително Apple, Facebook и Google, призоваха за налагането на международна забрана за събирането на потребителски данни. Те смятат, че скандалът с подслушванията в САЩ руши доверието на потребителите в интернет като цяло.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още