IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на пазарите към нормалността през 2014 г. е чиста измислица

Федералният резерв е напълно объркан и няма представа какво се случва, заяви анализатор

15:28 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Завръщането на пазарите към нормалността през 2014 г. е чиста измислица

Идеята, че пазарите ще се върнат към "нормалноcтта" през тази година е чиста измислица, заяви анализатор, позовавайки се на продължаващата нестабилност в част от силно зависимите от паричната политика на Фед развиващи се страни.

Нововъзникващите икономики се върнаха в светлината на прожекторите през последните седмици, след като валутите на страни като Аржентина, Турция, Бразилия и Южна Африка отчетоха значителни спадове. Пазарните движения напомниха на инвеститорите колко уязвима може да бъде една част от света от свиването на стимулите в САЩ.

Главният инвестиционен директор на Merk Investments Аксел Мерк отбеляза пред CNBC, че действията на американските централни банкери са объркващи, както и че липсата на ясна посока на политиките ще продължи да засяга по-уязвимите развиващи се пазари през тази година.

"Политиката на Фед ще бъде волатилна и ключовото отражение е, че това е отрова за развиващите се икономики, тъй като волатилността е лоша за пазарите с ограничена ликвидност", посочи експертът.

Развиващите се пазари, които бяха един от най-големите бенефициенти от количествените улеснения в САЩ, бяха засегнати особено силно през миналата година, когато за първи път Фед даде сигнали, че планира изтъняване. Намеците предизвикаха паника сред инвеститорите, като в резултат страните с високи дефицити по текущата сметка бяха подложени на силни разпродажби.

По думите на Мерк Фед не държи под контрол ситуцията.

"Членовете на Федералния резерв са напълно объркани. Те нямат представа какво се случва и причината е, че не разполагат с улики, защото се лишиха от своите инструменти", отбеляза той, имайки предвид как количествените улеснения изкривиха облигационния пазар, което направи анализа на инфлационните очаквания изключително трудна задача.

Според експерта възможността Федералния резерв да направи рязък завой в политиката си под ръководството на Джанет Йелън не е никак малка.

"Това няма да сработи.... така че развиващите се пазари, по-специално Бразилия и Южна Африка, а може би и Турция, ще бъдат ударени", посочи икомистът.

"Ще продължим да се намираме в среда, в която тежките избори ще се правят от политиците и пазарът ще реагира. Тази идея, че можем да се върнем към нормалността, която много хора споделят, няма да се случи при всички положения скоро", допълни още той.

Повече за развиващия се свят и политиката на Фед вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още