IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропадането на пазарите – корекция или дългосрочна тенденция?

Световните фондови борси са изправени пред кръстопът в началото на новия месец

11:20 | 04.02.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пропадането на пазарите – корекция или дългосрочна тенденция?

Фондовите пазари в САЩ, Япония и Европа изглежда се присъединиха към развиващия се свят, където в последните дни властват масираните разпродажби. Неочакваното за мнозина развитие накара много анализатори да се запитат: временно явление ли наблюдаваме или тенденцията ще е по-дълготрайна?

Пазарният консенсус засега показва сравнително еднозначен отговор – акциите може да поевтинеят още, особено ако икономическите данни разочароват. Докато това се случи обаче глобалната перспектива за растеж няма да се промени, така че няма място за паника.

"Интересното е колко много движение провокира толкова малко информация", заяви главният инвестиционен стратег в базираната в Калифорния Safanad Джон Рътлидж. "Станахме свидетели на слаби данни за производството в САЩ и Китай, които отстъпиха леко, така че бих предложил, че това е корекция", посочи той пред CNBC.

"Единственото нещо, което е различно този път е, че САЩ, Япония и Европа се разрастват и това означава покачване на лихвените проценти. Така че хората, които са имали експозиция на развиващите се пазари, когато лиихвите бяха ниски, сега затварят тези позиции", добави Рътлидж.

Японският бенчмарк Nikkei отстъпи с над 4% във вторник до най-ниското си ниво от почти три месеца. Индексът се намира в корекция, отстъпвайки с над 10 на сто от достигнатия 6-годишен връх от 16 320 пункта в края на декември.

В понеделник щатският бенчмарк S&P 500 претърпя най-тежкия си еднодневен спад в последните седем месеца, след като данните на Института за управление на доставките (ISM) показаха спад на производствената активност до най-ниското ниво от май 2013 г.

Новината дойде след разочароващите данни за представянето на сектора на услугите в Китай през миналия месец. Това добави допълнителна нотка на песимизъм след нервността в развиващите се пазари, които бяха подложени на силни разпродажби през миналата седмица както преди, така и след заседанието на Федералния резерв.

"Вие трябва да решите какво става. Дали това е корекция в бичия пазар или появата на нещо фундаментално в неблагоприятна посока?", запита лаконично Боб Дол, главен стратег в Nuveen Asset Management.

"Нашето виждане е първото, че това е нормална корекция. Преживяхме една подобна преди по-малко от година", посочи той, добавяйки: "Въпросът за американските акции, като изключим това дали ще има значителна зараза от развиващите се пазари, е колко силен ще бъде растежът в САЩ. Докато не получим някои отговори, ще бъдем развявани от вятъра", отбеляза още Дол.

Двата водещи индекса в САЩ и Япония – Dow Jones Industrial Average и Nikkei, отстъпиха с по над 200 пункта през първата сесия на новия месец за пръв път от 2012 г. Сигналът несъмнено е мечи от техническа гледна точка.

S&P 500 изгуби около 3,6% от началото на календарната година, но все пак е нагоре с 19 на сто на годишна база.

Японският Nikkei, който отчете ръст от 57% през миналата година, не е единственият индекс в режим на корекция. Руският фондов пазар също е надолу с повече от 10% от началото на 2014 г., докато акциите в Бразилия и Турция пропадат с по около 9 на сто.

"Световната икономика не е в значително по-различна позиция спрямо месец по-рано, когато акциите бяха по-скъпи", заяви Ръс Кострих, главен инвестиционен стратег в BlackRock Global. "Това, което се промени, е нагласата към развиващите се пазари. От тази гледна точка вероятно има някаква низходяща перспектива. Ако отчетем спад от още 4-5%, това ще е една добра възможност за купуване", допълни той.

Повече за глобалните капиталови пазари може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Е те това е интересното :) Ако знаеш къде да го чакаш ама не е ясно. Може злато може имоти, може петрол, може депозити, може азиатски пазари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Интересно какво се случва с кеша след кеширането?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Поне до лятото (а можеби и до края на годината ) тренда е надолу според мен.Не е препоръка за нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още