IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват SG и Crédit Agricole за пране на пари

Френските банки се разследват и за нарушаване на международни санкции, включващи Иран, Куба и Судан, разкрива WSJ

20:46 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ разследват SG и Crédit Agricole за пране на пари

Френските банки Société Générale и Crédit Agricole се разследват в САЩ за пране на прани и нарушаване на международни санкции, включващи Иран, Куба и Судан, разкрива източник на Wall Street Journal.

Банките се разследват от американското финансово министерство, правосъдното министерство, прокуратурата в Манхатън и Департаментът за финансови услуги на Ню Йорк. Засега не е ясно дали ще бъдат повдигнати обвинения на банките и дали ще им бъдат наложени глоби.

Société Générale и Crédit Agricole вече оповестиха, че са водели разговори с щатските власти относно потенциални нарушения на санкции през миналата година и началото на 2010 г. От банките са отказали допълнителен коментар.

В последните години американските власти агресивно преследваха и глобяваха европейски банки, които са били активни в страни, подложени на санкции от САЩ.

Barclays PLC, ABN Amro (сега част от Royal Bank of Scotland), Crédit Suisse Group и Standard Chartered се съгласиха да платят стотици милиони долари, за да уредят обвиненията за нарушаване на санкции срещу Иран, Либия, Судан и Куба.

През миналия месец BNP Pariba обяви, че е заделила 1,1 млрд. долара, за да покрие потенцилани глоби, свързани с транзакции в държави под санкции от САЩ. Това е в допълнение на провизиите за 1,68 млрд. долара към края на 2013 г.

Société Générale и Crédit Agricole обаче може да не бъдат изправени пред толкова големи глоби, смята анализаторът Кристоф Ниждам от AlphaValue. „Провизиите, заделени от двете банки сочат много по-малък риск“, посочва той.

Société Générale имаше заделени провизии за 700 млн. евро към края на 2013 г., а Crédit Agricole бе заделила 1,1 млрд. евро към края на 2012 г., но не е разкрила провизиите през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още