IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wal-Mart подаде иск срещу Visa за 5 млрд. долара

Според търговската верига компанията за кредитни карти начислява завишени комисиони

17:46 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Wal-Mart подаде иск срещу Visa за 5 млрд. долара

Най-голямата в света търговска верига Wal-Mart съди международната платежна система Visa. Искът е за 5 милиарда долара и е заведен заради завишени комисиони, предаде Ройтерс.

В иска, внесен в съд в щата Арканзас, се посочва, че Visa е завишила междубанковата комисиона и трябва да изплати компенсация.

Wal-Mart подчертава, че платежната компания е взимала прекалено висока такса от търговските вериги, когато купувачите плащат с кредитни и дебитни карти. Според компанията за близо 9 години - от началото на 2004 година до края на 2012 година - Visa е получила 350 млрд. долара за сметка на търговските вериги и клиентите. 

Спорът за комисионата между големите американски търговски вериги, сред които са Wal-Mart, Amazon, Best Buy и Target, и системите за разплащане Visa и MasterCard продължава вече цяло десетилетие.

С хода на Wal-Mart дискусията за таксите, които концерни като Visa и MasterCard налагат при всяка трансакция на клиенти, преминава в нов етап. През декември редица търговци на дребно постигнаха извънсъдебно споразумение с двата оператора на карти в размер на 5,7 млрд. долара.

По-рано двете компании, предоставящи услуги за безкасови плащания, бяха обвинени във вътрешна договорка за прекалено завишаване на комисионите, които се плащат при покупки на дребно, ако клиентът плаща с карта. Но Wal-Mart се оттегли от споразумението и пое по собствен път. Сега търговската верига не дава повече подробности за това дали ще заведе съдебен процес и срещу Mastercard.

И други американски гиганти в индустрията като Amazon и Target също се оттеглиха от общия иск, защото са недоволни от предложеното споразумение. Подобно на хиляди други търговци на дребно, те се оплакват, че извънсъдебното споразумение в бъдеще ги подлага на искове от страна на Visa и MasterCard в същия спор. През 2005 г. търговците се изправиха пред съда срещу компаниите за кредитни карти, защото ги обвиняват за завишени такси и нечестни бизнес практики. Тогава размерът на споразумението беше 7,2 млрд. долара, но то беше намалено, след като около 8000 търговски вериги и големи търговци на дребно, включително Amazon и Target, решиха да не участват в сделката и заведоха собствени дела срещу двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още