IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед е премахнал единодушно целевата безработица от 6,5%

Банката планира да поддържа ниските лихви в обозримото бъдеще въпреки известното пазарно недоволство

21:41 | 09.04.14 г. 18
Фед е премахнал единодушно целевата безработица от 6,5%

Членовете на Федералната комисия по отворения пазар на САЩ (FOMC) ca приели единодушно през март, че методиката с целевата безработица от 6,5% е "остаряла" и че трябва да бъде премахната. Това показа стенограмата от последното заседание на институцията, публикувана в сряда.

В допълнение към промяната в тона на централните банкери, документът показа, че комисията планира да поддържа ниските лихвени проценти в обозримото бъдеще въпреки известното пазарно недоволство, пише CNBC.

Срещата на Фед от март не измени насоката на институцията спрямо бъдещето на количествените улеснения. Централната банка на САЩ намали печатането на пари с 10 млрд. долара на месец до общо 55 млрд. долара.

Предходните нагласи на институцията бяха, че спадът в нивото на безработицата може да предизвика начало на покачване на лихвените нива, но само при условие, че то е придружено от инфлация от поне 2,5 на сто. Въпреки това с приближаването на безработицата до целевото равнище Фед реши да измени методиката.

FOMC вече ще се фокусира върху "качествени" мерки, разглеждайки най-различни показатели за състоянието на икономиката, за да реши кога едно потенциално увеличение ще е оправдано.

В коментар след края на срещата през март председателят на Фед Джанет Йелън посочи, че едно покачване на лихвените нива може да се случи по-рано, отколкото пазара очаква. По думите ѝ това дори може да се случи до края на пролетта.

Пазарните участници реагираха положително на публикуването на стенограмата. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 0,92% до 16 406,50 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 е нагоре с 0,93% дo 1 862,15 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite се разширява с 1,51% до 3 581,90 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
премахнали са безработицата да реално от 6,5% от неофициални източници на 13,5 - 14% :))) ама ако го кажат тва по CNN CNBC *** си и т.н. ше има акцийте на доле на доле и нема лапаница ... :))) и тоя момент ще дойде само полако со кротко и со благо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
d333
преди 10 години
Мерси за отговора. Разбирам тезата ти. Но какво става с имотките отишли във ФЕД, те не се изпаряват. После те какво ще ги правят? А парите от ФЕД отиват в предните държатели на имотките - банките. Те се опитват да дават заеми, ама нещо не останаха много желаещи за заеми. И банките какво правят с парите - купуват бондове. А парите от бондовете къде отиват после? :-) И това самоспасяване докога мислиш ще продължи да работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
бондовете са печатане, но са част от КУ, а КУ изцяло се обявяват/рекламират за "печатане", което е явна лъжа! - останалата част на КУ (ипотечните облигации) са приспадане на вече напечатани и "раздадени/изядени" в миналото пари!А ме дразни, че се набляга на "печатането" не защото не се прави - напротив, и то в по-големи от официално обявените размери /написал съм го ясно!/, а защото чрез него обясняват пред маймуните поскъпването на имотките в САЩ, а те /имотките/ поскъпват не щото "напечатаните" парички са се изсипали на "свободния пазар" в имотки /чрез търсенето/, а щото ФЕД издърпаха имотките обезпечаващи лошите кредити от НЕГО /чрез предлагането/ - надявам се да разбираш иронията!Спестява се "свободността" на пазара и на маймуните, както и истината за "мястото" получило напечатаните пари - а то също не е "свободния пазар" :))) - това е и грешката която допускат нашите "спекуланти" ... чакащи изсипването на всички обезпечаващи лошите кредити имотки и тук на "свободния пазар" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
d333
преди 10 години
А бондовете, питам, те печатане ли са или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Нищо не са загубили - карат ви да намирате удобно за вас обяснение за манипулацията чрез ограничената си свобода и право на избор (1)! - ФЕД е последователен в действията си, но понеже аргументите на функцията, определяща ги, са коренно различни от обявените /следствие от скритите цели/, затова пред вас менят непрекъснато големината и смисъла на аргументите от които УЖ се определят!А най-голямата лъжа е КОЛИЧЕСТВОТО на печатаните пари! - за да се връзвате и името на процеса е Количествени Улеснения (КУ). - а те /КУ/ са замяна на имоти /обезпечения по лоши кредити/ срещу дължим кредит /остатъка дължим от банката към ФЕД/ - ПЕЧАТАНЕ НЯМА -а само размяна на дълг срещу имоти !! има друго ПЕЧАТАНЕ, ама то не е свързано с тези КУ а с други, ама за тях не се говори, щото Ви касаят по неприятен за свободата ви начин, а и чрез лъжата за КУ ви се 'връзва' ЗАЩО поскъпват имотите ... и по този начин прикриват от вас нещо друго, което ако 'виждахте', няма как да си обясните чрез (1)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
stoiloff
преди 10 години
ФЕд осъзнават че са загубили всичко :) до месец два ще видите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още