IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест факта за новия зам.-председател на Федералния резерв Стенли Фишер

Опитният икономист се очаква да изиграе централна роля при определянето на стратегията на Фед за изход от нетрадиционната парична политика

16:30 | 25.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Стенли Фишер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стенли Фишер. Снимка: Ройтерс

В сряда Сенатът на САЩ потвърди, че уважаваният икономист и бивш гуверньор на Израелската централна банка Стенли Фишер, ще бъде член на Борда на Федералния резерв на САЩ (Фед), пише Wall Street Journal.

Предстои гласуването му за заместник-председател на американската централна банка, но още не е ясно кога Бордът също ще му гласува доверие. Очакванията обаче са, че без проблеми Фишер ще стане „дясната ръка“ на Джанет Йелън.

Той е бивш професор в Масачузетския технологичен институт. Бил е първи заместник управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) и вицепрезидент на Citigroup Inc.

Със своя богат опит той ще изиграе централна роля при определянето на стратегията на Фед за изход от нетрадиционния курс на паричната политика след шест години на лихви, близки до нулата, и покупки на облигации за около 3 трлн. долара.

Wall Street Journal ни представя някои интересни факти за бъдещия заместник-председател на най-влиятелната централна банка в света:

1. Приемственост относно паричната политика на Фед

По време на изслушването за кандидатурата му през март Фишер обеща приемственост по отношение на текущата политика на Фед за поддържане на краткосрочните лихвени проценти близо до нулата и за постепенно намаляване на покупките на облигации, чиято цел е понижаване на дългосрочните лихвени проценти.

„Към този момент постигането на пълна заетост и ценова стабилност изисква курсът на експанзионистичната политика да бъде продължен, дори когато темпото на експанзия се намалява бавно и внимателно след решението на Фед да намали обема на месечните покупки на дългосрочни американски облигации и федерални ипотечни ценни книжа“, каза той.

2. Ограниченията на бъдещите насоки

В миналото Фишер говореше много за ограниченията пред бъдещите насоки – един от инструментите на неконвенционалната парична политика, който Фед използва широко, за да предостави вербални насоки за изменението на лихвените проценти.

Въпреки това той идва в централната банка в момент, в който банкерите взеха решение да използват повече качествени (отколкото количествени) насоки, което им предоставя по-голяма свобода на действие – нещо, което Фишер най-вероятно ще счете за полезно.

3. Гражданство и образование

70-годишният икономист има двойно гражданство – в САЩ и Израел. Той ръководеше Израелската централна банка от 2005 г. до юни 2013 г. От тогава до днес той живее в Ню Йорк. Роден е в днешна Замбия, като е следвал в Южна Африка, Англия и САЩ.

4. Ролята на Стенли Фишер в МВФ

В МВФ Фишер трябваше да се справи с проблемите на Мексико от 1994 г. и с Азиатската финансова криза от 1997 г. Заради ролята си той бе поставен на прицел от тези, които намираха политиките на Фонда за строги икономии за контрапродуктивни. От този момент до днес международната финансова институция е променила много от възгледите си по ключови проблеми, като например за ползите и вредите от капиталовите ограничения.

5. Какви са възгледите на Фишер за регулациите?

Това предстои да разберем. Проблемът се породи по време на изслушването му пред Сената заради пребиваването му в Citigroup по време на годините преди финансовата криза от 2008 г., когато банката поиска спасителна помощ няколко пъти.

Въпреки това дори експертите, които се притесняват за регулаторните „възприятия“ на Фишер, го смятат за сериозен човек, който няма да бъде повлиян при взимането на решения от контактите му в сектора от миналото.

6. Бернанке, Драги и Съмърс са се учили от Фишер

Негови студенти са били бившият председател на Фед Бен Бернанке, президентът на ЕЦБ Марио Драги и бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още