IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ спасиха пленника Бергдал от ръцете на талибаните

Във Вашингтон предмет на разгорещени спорове е дали САЩ въобще могат да обсъждат с врагове такива споразумения

11:27 | 03.06.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Америка празнува освобождаването на сержант&nbsp;Бергдал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Америка празнува освобождаването на сержант Бергдал. Снимка: Ройтерс

Предизвикателството за талибаните е да транспортират Бергдал до точката на трансфер, която борците са считали за достатъчно безопасна за доставяне на техните затворници. „Такава директна среща в зоната на сраженията е доста висок риск", казва високопоставен американски държавен служител.

И двете страни са искали на всяка цена да се избегнат недоразумения. Те са се споразумели за броя на бойците и войниците, които ще бъдат командировани към мястото на срещата. Талибаните са искали директно да се обадят по телефона на командира на специалните сили, за да му кажат точно кога и къде ще се проведе замяната. Ръководителят на специалните сили от своя страна не е бил в състояние сам да осъществи контакт с талибаните.

С наближаването на уикенда някои служители на Пентагона са изпитали съмнение, дали талибаните ще успеят да осъществят трансфера. Според висши офицери на министерството на отбраната и катарският преговарящ става все по-нервен. „На пръв поглед не изглеждаше, че талибаните държат на думата си", казва той.

В събота сутрин идва и обаждането на талибаните. Войниците от специалните сили скачат в своите хеликоптери и бързо отмятат кратко разстояние до определеното място за среща в източната част на Афганистан. Точно преди кацането самолети на американското разузнаване прелитат над хеликоптерите и изпращат изображения към командния център. И така разпръскват опасенията от последния момент на американците – засада няма.

Хеликоптерите слизат в открито пространство. Талибаните чакат наблизо. Двете групи се движат внимателно един към друг. Една от най-забележителните срещи между враговете в 13-годишната война започва.

Едва 30 секунди трае срещата лице в лице. Американците се застраховат чрез снимки, които носят, че наистина войникът в ръцете на талибаните е Бергдал. След това те бързо потвърждават, че е у тях. „Всичко мина като по часовник", казват висши служители на Пентагона.

Командните сили веднага са предали радостната новина на американските преговарящи, които са чакали в една стая със сигурни телефонни линии и компютри в американското посолство в Доха.

В хеликоптера сержант Бергдал е написал две букви „SF?" върху хартиена чиния, за да разберете дали е в ръцете на Special Forces – американските специални сили. Един от неговите освободители е отговорил с: „Да, ние отдавна те търсим".

Американците в посолството в Доха са дали инструкции на охраната на военния затвор на САЩ в Гуантанамо. Тя следва да предаде петимата талибански затворници на грижата на чакащите делегати от Катар.

Според Меморандума за разбирателство между САЩ и Катар петимата освободени афганистански талибани не могат да напускат катарската територия в продължение на една година. Те също така ще се наблюдават от катарците и американците, за да се гарантира, че няма да играят активна роля във военната дейност на талибаните.

Много от американците, участващи в преговорите, са били изненадани, че талибаните са били толкова лоялни в продължилите година преговори. „Това показва, че ние може все пак да взаимодействаме, макар и индиректно, за да постигнем сложен резултат. Това изглежда доста вероятно", казва високопоставен представител на администрацията на Обама.

Фактът, че предаването на Бергдал е преминало толкова гладко, е показало на американската страна също, че талибаните разполагат с непокътнато командване и контрол, обяснява един от преговарящите.

По време на войните в Ирак и Афганистан рядко се е стигало до размяна на затворници. Но освобождаването на Бергдал със сигурност не е прецедент. Като се има предвид противоречивата му природа, правителството на САЩ в миналото обаче обикновено не е толкова категорично за такива трансфери.

Критиката от опозицията не закъсня. Републиканците се скараха на Белия дом за освобождаването на петимата лидери на талибаните срещу сержант Боу Бергдал, защото според тях „опасната” сделка нарушава политиката на САЩ да не се водят преговори с терористи и вероятно става дума за нарушаване на закона, съобщава The Guardian. Лидерите на републиканците се нахвърлиха доста остро срещу администрацията на Обама, обвинявайки я в заобикаляне на Конгреса и в окуражаване на терористите да отвличат американски войници.

Съветникът на Обама по националната сигурност Сюзан Райс обаче оправда размяната и решението да не се информира Конгреса със „свещения дълг” да не се изоставя американски войник. Министърът на отбраната Чък Хейгъл заяви от своя страна: „Ние не сме преговаряли с терористи. Както казах и обясних по-рано, сержант Бергдал бе военнопленник. Това е нормално действие при връщането на своите затворници. За нас днес е ден за радост“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
hex
преди 9 години
А, вече започваш да стопляш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Хехе, едните връщат пленника заразен с джихат, а другите им връщат командирите заразени с модифициран щам на холера :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Forester
преди 9 години
Странна птица ще се окаже този "пленник".Оставил си оръжието доброволно, написал прощално писмо, баща му приел исляма и учи арабски. Май пиндосите въртят поредната игра с Ал Кайда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Forester
преди 9 години
Странна птица ще се окаже този "пленник".Оставил си оръжието доброволно, написал прощално писмо, баща му приел исляма и учи арабски. Май пиндосите въртят поредната игра с Ал Кайда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Поздрави и на теб, анонимни никаквецо :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
hex
преди 9 години
Поздрав от Варна: Може да си грозен, но за сметка на това си ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Целят и талибаните и шараните да мислят, че УСА са по-по-най и без тях не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
hex
преди 9 години
А може би точно това целят - да накарат талибаните и шараните да мислят като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
1. Какво правят американските войници в чужбина?2. Значи все пак американците преговарят с терористи.3. 1 войник за 5 командира, бая "изгодна" сделка сключиха талибаните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още