IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco: Балон на пазара на акции в САЩ няма

Доходността в сектора е ултра ниска, посочи главният инвестиционен директор Бил Грос

15:50 | 03.07.14 г. 8
Pimco: Балон на пазара на акции в САЩ няма

Борсови индекси в САЩ чупят рекорд след рекорд, надхвърляйки нивата отпреди финансовата криза. Въпреки това някои анализатори смятат, че пазарите все още не са надценени.

"Разбира се, нивата на S&P 500 изглеждат високи на фона на историческите стандарти, но доходността наистина е ултра ниска", посочи пред CNBC Бил Грос, главен инвестиционен директор на Pimco. Той за пореден път изтъкна позицията на управляваната от него организация, че неутралният лихвен процент по федералните фондове ще остане нисък за дълъг период от време.

"Въз основа на нашето предположение за неутралните лихви, те (акциите в САЩ – бел. ред.) не са балон, както някои ще предположат", заяви Грос.

Изпращайки нов сигнал за възможно наличие на балон, индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones затвори сесията в сряда в подножето на 17 000 пункта, добавяйки 0,12 на сто до 16 976,24 пункта. Широкият измерител S&P 500 пък също изкачи нов исторически връх, нараствайки с 0,09 на сто до 1 974,62 пункта.

Грос посочи още, че "новият неутрален" процент означава, че "всички финансови активи може логично да бъдат подложени на корекцията, базирайки се на историческия опит".

10-годишното циклично коригирано съотношение цена-печалба при S&P 500 (Cyclically Adjusted Price-Earnings – CAPE) обикновено дава реалистична прогноза за това дали акциите са надценени. По думите на Бил Грос новото неутрално ниво показва, че средното съотношение CAPE от историческа гледна точка достига 17, като може да бъде регулирано до около 20-22.

"Това би означавало, че текущото съотношение CAPE на S&P 500 от 25 не е страшно раздуто", отбеляза той.

"Не смятаме, че има балон на пазара на акции", коментира от своя страна Жил Кийтинг, заместник-главен инвестиционен директор на частното банкиране в Credit Suisse.

В действителност швейцарският кредитор препоръчва преориентиране към акциите, които са оценени с висок инвестиционен клас.

"Предпочитаме Европа и до известна степен Япония и САЩ, но не смятаме, че американският капиталов пазар е много надценен", добави той.

"Ако погледнете само 12-месечното съотношение цена-печалба, то е доста в съответствие с средното за последните 20. Хората изглежда мислят, че е високото, тъй като то нарасна много от много ниски нива, но то не е високо от историческа гледна точка", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ако имам 1 милион, ще го инвестирам в кебапчета и кюфтета и млади гюдерии и хич повече няма се занимавам с главорезите на борсата, не било надценено само 17 е вика оня Pimcadjiata може да се нагоди докъде 20-22.... :))) *** пумияра, първо тея нещастници смятат нещо в бъдещето което не се е случило, продало или произвело и второ не е 17 а е над 25 нивото на акциите според реални продажби и т.н. и ще има ръст още 196% ..... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 9 години
Балон на пазара на имоти няма. Който е против ниските заеми е против Американската мечта и иска да отнеме това право на американския народ Алан Грийнспан, 2004След повече от 40 години в тази област признавам,че не видях задаващата се ипотечна криза Алан Грийнспан, 2007
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
В случаят вложих съвсем различен смисъл на думите реален сектор - мисълта ми е че банките всичко наливат на фин. пазари и до там! После как да няма балон.А ако имам 1 милион или в иновации или в реални активи - частност земя. Нали се готвим за все "хубави времена" нали така казват от Уолстрийт. С тези трилиони ликвидност ще се спука най-големият балон - фиатната система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Мили ми needtoknowmore какъв "реален сектор" какви 5 лева ?Свръх производство на всевъзможни *** си имаме и сега. Виж на НАЙ-ВАЖНОТО енергията ....ами там все по-кът стават нещата ...и все по-СКЪПИ !!! Капиш ? Там е заровено кучето бе хора, отровете глави от песоко. Кризата е вече 6 година ЗАЩО ? При напечатани десетки трилиони ! По теориите на мошенници като Кейнс отдавна да бумтиме.Апропо ако ти дадат 1 милион ти мили в какво ще го "инвестираш" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Ако поне 1 анализатор от 10 не каже, че сме в балон значи наистина сме в балон. А пимко има десетки аналитични отдела! Ама с тази ликвидност дето я изсипва ФЕД как да няма балон се пита в задачата? Също се пита как да няма балон като парите от ФЕД от банките или се връщат пак при ФЕД или директно се изливат на фин. пазари - реалният сектор кучета го ял! Но балон няма! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Така е .... "балон" на активи, по дефиниция, е нещо което всички отричат .... докато не се спука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
hemilio
преди 9 години
Ама разбира се, че е така: )Кой луд ще каже: балон е, бегайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Още може - да .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още