IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Дейвид Айнхорн предупреждава за технологичен балон

Опасно е да се залага на падащи цени, които не се подчиняват на конвенционалните методи на оценка, пише мениджърът в писмо до инвеститорите

14:28 | 23.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дейвид Айнхорн:&nbsp;&bdquo;В края на краищата два пъти луда цена не е два пъти по-луда, а просто луда&quot;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Айнхорн: „В края на краищата два пъти луда цена не е два пъти по-луда, а просто луда". Снимка: архив Ройтерс

Основателят и главен изпълнителен директор на хедж фонда Greenlight Capital Дейвид Айнхорн се присъедини към групата от пазарни наблюдатели, които предупреждават от възможен балон в технологичния бранш. „Налице е ясно изразено консенсусно мнение за това, че ще преживеем втори технологичен балон в рамките на 15 години“, заяви Айнхорн. „Не е ясно обаче до каква степен ще се надуе балонът и какво ще го накара да се спука“, добавя мениджърът, цитиран от Wall Street Journal.

В момента отеквало "ехото на предходния технологичен балон, но с по-малко капитализирани акции и по-малко обществен ентусиазъм".

В писмо до инвеститорите Айнхорн посочва три причини в подкрепа на теорията си. "Конвенционалните политики на оценяване са игнорирани, продавачите на късо ще трябва да закрият позициите си и да купуват, а редица фирми отчитат след своите IPO-та високи цени на акциите, въпреки че не са направили много повече от това „да пуснат в пространството правилните ключови думи и да привлекат правилния рисков капитал". Кои компании има предвид, Айнхорн не пояснява. 

Управителят на фонда не е първият инвеститор, който предупреждава за опасността от балон. Скъпите оценки на акциите, увеличените покупки на ценни книжа на кредит и рекордният брой на губещите компании, опитващи се да станат публични, се погрижиха за увеличаване на нервността на редица инвеститори, все повечето от които смятат, че ръстът е лишен от фундамент.

Някои от най-високо оценените акции в областта на биотехнологиите, интернет и социалните мрежи започнаха да се обезценяват рязко от март насам, след като инвеститорите започнаха да изпитват опасения, че са станали твърде скъпи за твърде кратко време. През последните десет дни някои от тях обаче успяха да компенсират част от загубите.

Самият Айнхорн се е позиционирал срещу редица технологичните акции, пише още той, без да споменава имената на фирмите. Но същевременно посочва и рисковете: „Ние многократно сме заявявали, че е опасно да се залага на падащи цени, които не се подчиняват на конвенционалните методи на оценка", пише той. „В края на краищата два пъти луда цена не е два пъти по-луда, а просто луда".

Тъй като имало консенсус, че в технологичния сектор има балон, за него било по-лесно да залага срещу такива акции. „Подходът на кошницата е полезен, защото всяка позиция може да бъде много малка и по този начин се свежда до минимум рискът, че дадена високо оценена акция ще е твърде скъпа. Ако цените на акциите се обвържат отново с традиционните методи за оценка, девалвацията може да се окаже доста голяма".

При спукването на интернет балона преди повече от едно десетилетие цената на акциите на Cisco Systems се срина с 89 процента, а тази на Amazon - с 93 на сто. „Ние не можем да предскажем пълно повторение на срива, но историята показва, че при тези компании има потенциал за обезценяване, което оправдава риска да се залага срещу тях", пише Айнхорн.

Неговият хедж фонд Greenlight Capital е загубил по собствени данни 1,5 на сто от капитала си през първото тримесечие, включително със залози срещу търговците на едро на кафе Keurig Green Mountain и веригата за бързо хранене Chipotle Mexican Grill. За сметка на това компанията му е спечелила пари с помощта на акциите на Micron Technology. 

Oще от технологични сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Не думай! Вероятността да умреш в следващите 100 години клони към 100%Номера е да се хване балона преди да почне да се надува, и да излезеш преди да се спука. А че ще има балон е повече от ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още