IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън с балансирана оценка за американската икономика

Председателят на Фед изтъкна икономическата несигурност, която може да доведе до вдигане на лихвите по-рано или по-късно от очакваното

19:53 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йелън с балансирана оценка за американската икономика

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън направи балансиран коментар за състоянието на американската икономика, като предупреди, че значителната несигурност относно икономическите перспективи може да доведе до покачване на лихвите по-рано или по-късно от очакваното в момента, съобщава Financial Times.

В доклада си за монетарната политика за полугодието пред Конгреса тя каза, че пазарът на труда е отбелязал видимо подобрение от началото на годината, но темпът на икономичеси растеж трябва да се наблюдава внимателно.

По думите й ако пазарът на труда продължи да се подобрява по-бързо от очакваното, то повишението на лихвите вероятно ще настъпи по-рано и с по-бързи темпове, но ако икономическото представяне разочарова, тогава лихвите ще останат ниски по-дълго.

Предупреждението на Йелън дава да се разбере, че ако ръстът в заетостта продължи с бързия темп от 230 хил. работни места месечно, това може да принуди Фед да вдигне лихвите по-рано от втората половина на 2015 г., както се очаква в момента. 

В изявлението на шефа на Фед има малка, но заслужаваща внимание, промяна спрямо пресконференцията през юни. Тогава тя каза, че вдигането на лихвите може да стане по-рано, ако икономиката е по-силна от очакваното, докато сегашното й изявление предполага, че това ще стане просто при запазване на ръста в заетостта.

Йелън отбеляза в доклада си, цитирана от Wall Street Journal, че икономическото възстановяване „все още не е завършено“, като много американци остават без работа, 

“Високата степен на парична гъвкавост остава подходяща“, каза Йелън пред Сенатската банкова комисия в първия от двата дни на изслушвания по отношение на икономическата и монетарната политика.

Тя посочи ниската икономическа активност и слабия ръст на заплатите като знаци за продължаващ застой на трудовия пазар. Централният банкер предупреди, че трайната безработица е на исторически върхове. Тя посочи още, че ръстовете на жилищния пазар се стопяват.

Като цяло Йелън опита да успокои опасенията, че има „балон“ на американските борси, след като водещите индекси Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отчетоха рекорди тази година, посочва BBC.

„Макар че цените на недвижимостите, акциите и корпоративните облигации се повишиха значително и оценките им нараснаха, те остават в унисон с историческите стойности“, каза тя.

В доклада за монетарната политика на Фед обаче се казва, че „оценките в някои сектори изглеждат съществено завишени – особено при някои по-малки компании в секторите на социалните медии и биотехнологиите – въпреки значимото поевтиняване на акциите им по-рано през годината.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още