IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв обмисля преформулиране на основната си лихва

Опасенията за надеждността на ставката по федералните фондове бяха предизвикани от мащабното вливане на ликвидност от Фед

10:32 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Федералният резерв обмисля преформулиране на основната си лихва

Федералният резерв на САЩ обмисля преформулиране на ставката по федералните фондове – базовата лихва, която е в основата на почти всяка финансова транзакция по света, докато се подготвя за евентуално повишение на лихвите, съобщава Financial Times.

Ставката по федералните фондове е основният измерител на краткосрочните лихви в САЩ и е базирана на предоставяни от брокери реални проценти по еднодневни междубанкови заеми, отпускани от резервите им при Фед.

Според запознати с дискусията Фед може да промени основната лихва, която контролира, така че тя да включва по-широк кръг междубанкови заеми, което да я направи по-стабилна.  

Централната банка загатна за дискусията в протокола от юнското си заседание, от който стана ясно, че Федералният резерв ще сложи край на програмата си за покупки на активи през октомври, ако възстановяването на икономиката продължи.

Опасенията за надеждността на ставката по федералните фондове се появиха, след като Фед започна да купува активи за трилиони долари чрез трите кръга на програмата си за вливане на ликвидност (QE – Quantitative Easing).

Американските банки в момента разполагат с огромен кеш и спряха междубанковите заеми, което направи този пазар много неликвиден.

След като целта на Фед за ставката по федералните фондове понастоящем клони към нула, нейната надеждност не е толкова важна, но когато централната банка започне да вдига лихвите – нещо, което се очаква до средата на идната година – тя трябва да е сигурна, че е насочила действията си спрямо реална лихва.

По-конкретно Фед иска да включи в ставката евродоларовите транзакции (заемите в долари между банки извън САЩ), както и традиоционните заеми между американски банки. Други лихвени проценти, които могат да бъдат включени, са тези по необезпечените краткосрочни заеми между банките и пакетите от депозитни сертификати, които те си разменят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още