IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Финансовите рискове не могат да определят монетарната политика

Усилията за подпомагане на финансовата стабилност чрез корекция на лихвите ще увеличи волатилността при инфлацията и безработицата, заяви шефът на Фед

20:42 | 02.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йелън: Финансовите рискове не могат да определят монетарната политика

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанест Йелън се обяви срещу идеята, че централната банка трябва да обмисли повишаване на лихвите, за да разсее опасенията за финансовата стабилност, съобщава Wall Street Journal.

Макар че не изключи "натискането на монетарната спирачка", ако другите опции, в лицето на регулациите и надзора, се провалят, тя показа силна неохота да използва монетарната политика за овладаване на натрупващият се риск в банковата система.

„Монетарната политика има значителни ограничения като инструмент за подкрепа на финансовата стабилност. Влиянието й върху уязвими финансови области, като прекомерния ливъридж и трансформацията на матуритетите, не е разбирано добре, заяви тя пред аудитория в Международния валутен фонд. 

„Потенциланите разходи под формата на понижен икономически растеж, е вероятно да са твърде големи, за да се даде на рисковете за финансовата стабилност ключова роля в монетарната политика, или поне в повечето случаи", изтъкна Йелън.

"Усилията за подпомагане на финансовата стабилност чрез корекция на лихвите ще увеличи волатилността при инфлацията и безработицата“, посочи тя.

Твърдата позиция на Йелън отхвърля приципите на бившия ръководител на Фед Джеръми Стейн, който бе убеден, че централната банка трябва да допуска използването на лихвената политика за предотвратяване на балони при активите или друг опасно поемане на риск.

Стейн изглежда е повлиял на Фед относно свиването на програмата за изкупуване на облигации, което започна в края на 2012 г. при предишния управител Бен Бернанке.

В отговор на най-тежката рецесия от десетилетия Фед свали лихвите на практика до нула и закупи ипотечни облигации и ДЦК за 3 трлн. долара в опит да подкрепи растежа и заетостта, както и да стимулира инфлацията, която бе под целта му от 2% годишно. 

Икономисти очакват Фед да преустанови покупката на активи през последното тримесечие на годината и да започне да повишава лихвата по някое време през следващата, стига икономическото възстановяване да продължава. Щатската икономика се сви рязко през първото тримесечие, но се очаква да се възстанови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Преди 20 години ниските лихвени проценти на Алан Грийнспейн доведоха до дълъг бичи пазар и (според някои) дотком балона. Ако Йелън не вдига лихвите още дълго време може да очакваме същото да се повтори. Някои хора ще направят пари, да гледаме де сме сред тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още