IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото оракулстване на централните банкери в Джаксън Хоул

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън ще зададе тона на срещата, на която ще се нищи разочароващото състояние на световната икономика

12:08 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Голямото оракулстване на централните банкери в Джаксън Хоул

Срещата на централните банкери тази седмица в Джаксън Хоул, щата Уайоминг, ще бъде белязана от състоянието на глобалната икономика, което за пореден път е разочароващо. Заради него те с неохота ще трябва да решават едни или други проблеми, свързани с ликвидните потоци, които текат от 2008 г. до днес с цел стимулиране на икономическия растеж, пише Wall Street Journal.

Банкерите на Федералния резерв на САЩ (Фед) – объркани от комбинацията хаотичен икономическия ръст и ускорено наемане на работници, чакат повече доказателства, че рязкото темпо на създаване на работни места може да продължи преди да започнат да повишават краткосрочните лихвени проценти.

Навсякъде другаде централните банкери се чудят дали да предоставят още мерки, а не по-малко. Китай – втората по големина икономика - се опитва да постигне правителствената цел за икономическия растеж, а някои анализатори очакват понижение на лихвите. Япония – третата по сила световна икономика – се задъхва, след като властите покачиха данъка върху потреблението, а Японската централна банка (ЯЦБ) продължава смело с облигационната си програма, насочена към стимулиране на икономическия растеж.

Германия – четвъртата по големина – отчете свиване през второто тримесечие, а Европейската централна банка (ЕЦБ) експериментира с отрицателни лихвени проценти по банковите депозити при нея. Британската икономика най-вероятно е най-добре представящата се в развития свят, но гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) не е склонен да реагира чрез повишаване на краткосрочните лихвени проценти.

Централните банкери са поставени в неловка ситуация. Мнозина се притесняват, че ниските лихвени проценти, които те поддържат, за да стимулират кредитирането и растежа, могат да издуят балони. На места като Лондон и Ванкувър цените на имотите литнаха. Банкерите на Фед безучастно наблюдават бума на пазара на високорискови облигации и на отпусканите кредити. Към момента те разчитат на недоказани регулаторни политики за предотвратяването на нова криза и за поддържането на ниски лихвени проценти.

Фед е напът да приключи своята облигационна програма през октомври. От месеци банкерите гледат към средата на 2015 г., а може би и отвъд, когато говорят за момента, в който ще започнат да повишават краткосрочните лихвени проценти от близо нула. Бързият спад на безработицата в САЩ до 6,2% през юли от близо 7 на сто преди година, успоредно с подобрението на другите измерители за състоянието на пазара на труда и умереното покачване на инфлацията, разпалиха ожесточен дебат сред банкерите на Фед относно това дали покачването на лихвите не трябва да започне по-рано, дори още през март догодина. До този момент обаче централните банкери на Фед искат повече доказателства, че пазарните подобрения ще бъдат устойчиви.

Именно председателят на щатската централна банка Джанет Йелън ще зададе тона на срещата в Джаксън Хоул. Днес тя ще внесе повече яснота за напредъка на пазара на труда. Досега тя говореше за застоя на пазара на труда в САЩ, който задържа растежа на инфлацията и работните заплати. Все пак по-голямата част от щатските централни банкери са изненадани от бързия темп, с който се възстановява трудовият пазар тази година, въпреки че икономиката се сви през първото тримесечие.

На Острова централните банкери също подхождат внимателно. Прогнозите на Международния валутен фонд са, че Великобритания ще бъде най-бързо растящата развита икономика през 2014 г. след няколкото години в състояние, близко до стагнация. АЦБ предрича, че британската икономика ще нарасне с 3,5% през тази година. Заради бързия растеж пък безработицата спада.

Двама от деветте централни банкери в ръководството на АЦБ – Мартин Уейл и Иън Маккафърти – този месец призоваха за увеличение на основния лихвен процент на Острова с една четвърт от процентния пункт, за контролират инфлацията. Протоколът от последната дискусия на банкерите показа още, че гуверньорът Марк Карни смята, че покачването на лихвата сега ще бъде прибързано решение, като по-голямата част от колегите му са се съгласили със схващането.

Те вярват, че слабият растеж на работните заплати се дължи на икономическия застой, който ще задържа ценовия натиск. Освен това те са загрижени за това дали британците ще успеят да се справят с по-високите разходи за кредитиране, които потенциално биха възпрели икономическия растеж. Централните банкери са предпазливи по отношение на заплахите за икономиката, идващи отвън, включително по отношение на застоя във възстановяването на съседната еврозона и вълненията в Украйна и Близкия Изток.

Увеличаващите се предизвикателства пред Китай бяха подчертани от по-слабите от очакваното данни за промишлената активност на HSBC. Незадоволителната статистическа информация идва само седмица след като Централната банка на Китай (People's Bank of China - PBOC) алармира, че през юли спрямо юни широкият измерител на новоотпуснатите кредити е скочил с две трети. Това означава, че няколко месеца след "мини стимулите" на Китай, насочени към инфраструктурата, транспорта и информационните технологии, и облекчената ликвидност от страна на РВОС, те все още не са направили своето, за да вдигнат икономиката. Икономистите на Barclays прогнозират поне две понижения на лихвите в Китай до края на годината.

ЯЦБ по-късно се присъедини към стимулите на централните банки по света след финансовата криза през 2008 г. За разлика от Фед програмата на ЯЦБ за покупки на активи все още е в своя ранен етап. Централната банка на Страната на изгряващото слънце има безсрочен ангажимент да продължава с изкупуването на активи от 60 трлн. до 70 трлн. йени годишно (580-670 млрд. долара).

Големият въпрос в Япония сега не е дали централната банка ще затегне паричната си политика, а дали тя ще разшири обхвата на програмата си. Серията от незадоволителни икономически данни след покачването на данъка върху продажбите през април увеличават шансовете банкерите да прибегнат до още стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още