IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Фед може да се окаже както герой, така и грешник

Американската икономика е на кръстопът, като са еднакво възможни два противоположни екстремни сценария, посочва финансистът

14:55 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Фед може да се окаже както герой, така и грешник

Икономиката на САЩ е на кръстопът, като в зависимост от това кой път ще поеме, ще направи Федералния резерв или герой или грешник, смята Мохамед Ел-Ериан, бивш главен изпълнителен директор на Pimco. 

В интервю за програмата On Point на Националното обществено радио Ел-Ериан заявява, че Конгресът не е бил в състояние да действа по реформите, от които икономиката се нуждае, за да се развива. Финансистът посочва по-конкретно пазара на труда, данъчната реформа, разходите за инфраструктура и имиграцията.

По тази причина Фед е чувствал необходимостта да бъде основната икономическа движеща сила след рецесията, отбелязва бившият шеф на Pimco. 

Но Фед не може да отговори на тези четири предизвикателства, като се опитва да спечели време, през което системата да се оздрави, а политическия процес да излезе на преден план, заявява той.

Ако политическата система набере инерция, Фед вероятно ще е герой. Ако не, обаче, ще се наложи да се справяме със съпътстващите вреди и неочакваните последици от експерименталната парична политика. С други думи - финансова криза. предупреждава Ел-Ериан.

Според него вероятностите за тези коренно различаващи се изходи са като цяло равни. "Не сме свикнали да имаме два толкова екстремни резултата със сходни вероятности", изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още