IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Staples купува Office Depot за 6,3 млрд. долара

Най-големият доставчик на канцеларски материали в САЩ среща силната конкуренция на онлайн магазините и големите вериги

16:39 | 04.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият доставчик на канцеларски материали в САЩ Staples постигна споразумение да закупи основния си конкурент Office Depot в сделка за 6,3 млрд. долара, за да може по-добре да се конкурира срещу онлайн магазините и големите вериги, съобщава Ройтерс.

Staples заяви, че ще плати по 7,25 долара на акция в брой и 0,2188 от своите акции за всяка акция на Office Depot.

Много е вероятно сделката да бъде разследвана от антитръстовото законодателство на страната. Сделката оценява една акция на Office Depot 11 долара, според цената на Staples при затваряне на търговията на 2 февруари. Това бе последният ден преди медийните спекулации, че сделката ще се състои.

Цената е с 44% по-висока от стойността на Office Depot при затварянето на търговията в понеделник.

Онлайн магазини като Amazon и големи вериги като Wal-Mart Stores от години завземат част от продажбите на канцеларски материали.

Сделката е приветствана от инвеститорската фирма Starboard Value, която притежава около 6% от Staples и около 10% от Office Depot. През януари тя призова двете компании да обмислят сливане. В писмо до главния изпълнителен директор на Staples Роналд Саргент Starboard заяви, че спестените разходи от това обединение биха могли да надминат над два пъти обединената оперативна печалба на двете компании.

Стойността и структурата на предложената сделка все още не са известни. Staples има пазарна стойност от над 11 млрд. долара. Office Depot, която през 2013 г. погълна конкурентния OfficeMax, има пазарна стойност от около 4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още